Vluchtelingenkamp Zaatari

VO Bovenbouw

20 minutes

Maatschappijleer, Aardrijkskunde

Onderzoeken, Samenwerken, Informatievaardigheden, ICT-vaardigheden

Opdracht

Je gaat een bezoek brengen aan het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië, met behulp van virtual reality. Daarvoor kun je gebruik maken van je mobiele telefoon en cardboard, of de Oculus Go. Werk samen in tweetallen en volg eerst deze stappen:

  • Log in op TeachVR met de inloggegevens die de docent
    op het bord geschreven heeft.
  • In het midden zie je een wit stipje, daarmee kun je navigeren. Blijf met het witte stipje op “Bibliotheek” staan, je gaat naar een virtuele bibliotheek met lessen.
  • Kijk eens om je heen, wat zie je? Overleg in je tweetal of jullie hetzelfde zien.
  • Ga met het witte stipje naar het beamerscherm en selecteer de les “Vluchtelingenkamp Zaatari”, door op het play-knopje te blijven staan.
  • Selecteer de eerste slide links bovenin door weer op het play-knopje van die slide te blijven staan.
  • Bekijk nu samen één voor één de slides, en beantwoord de bijbehorende vragen hieronder.

Vraag 1

Vluchtelingen

Veel mensen uit Syrië zijn tijdens de oorlog gevlucht naar buurland Jordanië. Behalve oorlog zijn er ook andere redenen dat mensen vluchten. Geef er nog twee.

Vraag 2

Tijdelijk of permanent wonen

De oorlog in Syrië hield aan, waardoor veel mensen niet terug konden en langere tijd in vluchtelingenkampen bleven. Het kamp Zaatari is inmiddels uitgegroeid tot een stad. Wat is het verschil tussen een stad of een tijdelijk kamp volgens jullie?

TIP: Je kunt soms extra informatie vinden in de informatiepunten, aangegeven met een witte “i”. Tussen de slides navigeren doe je met de knopjes “vorige” en “volgende”.

Vraag 3

Onderwijs

Omdat Zaatari erg groot is, hebben ze er zelfs 11 scholen en een bibliotheek. In veel andere vluchtelingenkampen is dat niet zo. Wat kunnen de negatieve gevolgen zijn voor jongeren als ze langere tijd niet naar school gaan? Noem er drie.

Vraag 4

Vluchtelingen in Nederland

Wanneer vluchtelingen naar Nederland komen, moeten zij eerst asiel aanvragen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt vervolgens of iemand een verblijfsvergunning kan krijgen of niet. Aan welke voorwaarden moet je volgens de IND voldoen om een verblijfsvergunning te krijgen?

Vraag 5

Hulp

Organisaties als UNICEF en het Rode Kruis bieden hulp in vluchtelingenkampen, door bijvoorbeeld voor bepaalde voorzieningen als water en elektriciteit te zorgen. Wanneer vluchtelingen het kamp verlaten en asiel aanvragen in een land, hebben ze vaak nog steeds hulp nodig, omdat ze het land niet kennen en de taal niet beheersen. Zouden jullie zelf ook willen helpen? Zo ja, wat zou je kunnen en willen doen?

Alle mogelijkheden ontdekken?

Wij laten u graag de potentie zien van VR in het onderwijs.
Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.