Leven onder water

VO Bovenbouw

20 minutes

Biologie, Science

Onderzoeken, Samenwerken, Informatievaardigheden, ICT-vaardigheden

Opdracht

Je gaat een aantal bijzondere plekken onder water bestuderen met behulp van virtual reality. Daarvoor kun je gebruik maken van je mobiele telefoon en cardboard, of de Oculus Go. Werk samen in tweetallen en volg eerst deze stappen:

  1. Log in op TeachVR met de inloggegevens die de docent op het bord geschreven heeft.
  2. In het midden zie je een wit stipje, daarmee kun je navigeren. Blijf met het witte stipje op “Bibliotheek” staan, je gaat naar een virtuele bibliotheek met lessen.
  3. Kijk eens om je heen, wat zie je? Overleg in je tweetal of jullie hetzelfde zien.
  4. Ga met het witte stipje naar het beamerscherm en selecteer de les “Leven onder water”, door op het play-knopje te blijven staan.
  5. Selecteer de eerste slide links bovenin door weer op het play-knopje van die slide te blijven staan.
  6. Bekijk nu samen één voor één de slides, en beantwoord de bijbehorende vragen hieronder.

Vraag 1

Duiken

De wereld onder water is heel anders dan boven water. Heef één van jullie wel eens 5meter of dieper gedoken? Duikers krijgen altijd de instructie om na het duiken heel langzaam terug omhoog te gaan. Waarom is dat?

Vraag 2

Walvishaai

De walvishaai komt in alle wereldzeeën voor, in een gebied tussen 30-40 noorderbreedte en 30-40 graden zuiderbreedte. Leg uit waarom ze niet noordelijker of zuidelijker zwemmen.

TIP: Je kunt soms extra informatie vinden in de informatiepunten, aangegeven met een witte “i”. Tussen de slides navigeren doe je met de knopjes “vorige” en “volgende”.

Vraag 3

Galapagoseilanden

Op de galapagoseilanden leven veel unieke dier- en plantensoorten. Welke bioloog is beroemd geworden wegens zijn onderzoek op deze eilanden? Leg kort uit wat hij ontdekte.

Vraag 4

Opwarming van de aarde

Door opwarming van de aarde wordt het zeewater warmer, en gaan veel dier- en plantensoorten verloren. Noem nog twee andere menselijke invloeden die het leven in de zee aantasten.

Vraag 5

Great Barrier Reef

The Great Barrier Reef in Australië is het grootste koraalrif ter wereld. Toch is het volgens onderzoekers al voor een groot deel afgestorven door klimaatverandering. Zoek op hoeveel het koraalrif geslonken is t.o.v. ongeveer 30 jaar geleden.

Tot slot

Als jullie zelf een virtual reality les zouden mogen maken over het leven onder water, wat voor onderwater foto’s zouden jullie dan willen laten zien aan jullie klasgenoten?

Alle mogelijkheden ontdekken?

Wij laten u graag de potentie zien van VR in het onderwijs.
Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.