Leven op Mars?

PO Bovenbouw

20 minutes

Biologie, Science

Onderzoeken, Samenwerken, Informatievaardigheden, ICT-vaardigheden

Opdracht

Je gaat de verschillen tussen Mars en de Aarde bestuderen met behulp van virtual reality. Daarvoor kun je gebruik maken van je mobiele telefoon en cardboard, of de Oculus Go. Je gaat werken in tweetallen. Volg samen de volgende stappen:

  • Log in op TeachVR met de inloggegevens die de docent op het bord geschreven heeft.
  • In het midden zie je een wit stipje, daarmee kun je navigeren. Blijf met het witte stipje op “Bibliotheek” staan, je gaat naar een virtuele bibliotheek met lessen.
  • Ga met het witte stipje naar het beamerscherm in de bibliotheek, en selecteer de les “Leven onder water”, door op het play-knopje te blijven staan.
  • Selecteer de eerste slide links bovenin door weer op het play-knopje te blijven staan.
  • Bekijk nu één voor één de slides, en beantwoord met elkaar de vragen hieronder.

Vraag 1

Temperatuurverschillen

De gemiddelde temperatuur op Mars is veel lager dan op Aarde, maar schommelt ook veel meer dan op Aarde. Verklaar met je kennis over de atmosferen van Mars en de Aarde waarom op Mars extremere temperatuurverschillen voorkomen.

Vraag 2

Zuurstof

De atmosfeer van Mars bevat nauwelijks zuurstof. Ook de Aarde heeft perioden gekend waarin er nauwelijks zuurstof in onze atmosfeer aanwezig was. Noem twee dingen die op Mars zouden moeten gebeuren om een atmosfeer te krijgen die net zoveel zuurstof bevat als de atmosfeer van de Aarde.

TIP: Je kunt soms extra informatie vinden in de informatiepunten, aangegeven met een witte “i”. Tussen de slides navigeren doe je met de knopjes “vorige” en “volgende”.

Vraag 3

Water

De Curiosity Rover heeft aanwijzingen gevonden dat er vroeger water stroomde op het Marsoppervlak. Nu is er nog wel water aanwezig, maar ligt dit bevroren, of diep onder de grond. Geef twee redenen waarom de ontdekking van water op een andere planeet belangrijk is in onze zoektocht naar buitenaards
leven.

Vraag 4

Aarde of Mars?

Bekijk de laatste slide van de les. Ondanks dat deze woestijn veel op Mars lijkt, is er toch leven mogelijk. Noem twee manieren waarop dieren of planten zich kunnen aanpassen aan het leven in een woestijn.

Zouden deze aanpassingen ook kunnen helpen om te overleven op Mars?

Tot slot

Er zijn verschillende initiatieven om reizen naar Mars mogelijk te maken voor de mens. Voorlopig zou dit gaan om een enkele reis; je kunt niet meer terug. Zou je zelf bereid zijn je leven op aarde op te geven om naar Mars te reizen? Waarom wel/niet?

Alle mogelijkheden ontdekken?

Wij laten u graag de potentie zien van VR in het onderwijs.
Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.