Dit blog is geschreven door
Als je aan de slag gaat met virtual reality (VR) in de klas, kun je gebruikmaken van kant-en-klare lessen uit de TeachVR-bibliotheek. Maar wat doe je als je graag wilt lesgeven over een onderwerp dat er niet tussen staat of als je op zoek bent naar een andere invalshoek?
In dat geval kun je met TeachVR heel eenvoudig je eigen VR-lessen maken. In deze blog leggen we je uit hoe je dit aanpakt.
Bronnen voor 360° foto’s en video’s
Het TeachVR-platform ondersteunt verschillende soorten 360° beelden. Zo kun je 360° foto’s en video’s uploaden vanaf je eigen computer. Daarnaast is het mogelijk om beelden van Google Street View te gebruiken. We lopen de verschillende bronnen even met je langs.
Google Street View
De makkelijkst te gebruiken bron voor 360° foto’s is Google Street View. Kopieer de URL direct vanuit Street View naar TeachVR om de foto in te laden of zoek de locatie in TeachVR op de kaart.
Het lijkt misschien alsof je hier een eentonig aanbod zult vinden, maar vergis je niet: Google Street View staat niet alleen vol met afbeeldingen van straten en gebouwen.
Je kunt navigeren door natuurgebieden als de Hoge Veluwe, wandelen langs beroemde bezienswaardigheden zoals de piramides in Egypte en verschillende musea zoals het Van Gogh Museum in Amsterdam bezoeken.
Mocht je nu niet precies weten welke beelden je in je les wilt gebruiken, dan kun je inspiratie opdoen in de galerijen van Google Street View.
Hier vind je collecties van Street View-afbeeldingen gesorteerd rondom uiteenlopende thema’s: van straatkunst, het Amazonegebied, belangrijke plekken uit het leven van Nelson Mandela, treinen, wilde dieren en de Mont Blanc tot filmlocaties van Game of Thrones. Dat scheelt een hoop zoekwerk!
Foto’s van gebruikers
Naast de foto’s die zijn gemaakt door Google zelf, kunnen mensen sinds 2013 ook hun eigen 360° foto’s toevoegen aan Google Maps. Deze zijn zichtbaar als kleine blauwe bolletjes op de kaart.
Met name in stedelijke gebieden en rondom bekende monumenten vind je veel bolletjes, maar ook van de natuur zijn vele mooie foto’s te vinden. Verschillende organisaties hebben bijvoorbeeld prachtige onderwaterfoto’s toegevoegd van onder andere het Great Barrier Reef. Ook deze foto’s kun je direct inladen in TeachVR door de URL te kopiëren.
360° foto’s
Naast beelden van Google Street View, kun je ook gebruikmaken van andere 360° foto’s. Deze vind je op verschillende websites, zoals 360Cities of Flickr VR. Wel is het belangrijk om hierbij goed op het copyright te letten.
Daarnaast zijn deze foto’s soms alleen beschikbaar tegen betaling. Deze bronnen zijn dus niet het meest eenvoudig om te gebruiken.Je kunt ook zelf 360° beelden maken met een 360° camera zoals die uit onze TeachVR Educatie Kit.
Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om met je eigen smartphone 360° foto’s te maken. Het enige minpunt hiervan is dat de kwaliteit van deze beelden minder goed is dan met een 360° camera.
Heb je zelf geen tijd om 360° foto’s te maken voor je lessen, dan kun je dit wel inzetten als leuke, creatieve opdracht voor leerlingen. Zij kunnen zo zelf een VR-ervaring maken en deze presenteren. Meer over lesvormen met VR vind je in deze blog.
360° video’s
Wil je de ervaringen van je leerlingen nog levensechter maken? Gebruik dan 360° video’s in je VR-lessen. Maak je eigen video’s met een 360° camera of verwerk bestaande video’s van websites als YouTube en Vimeo.
Hier kun je je zoekresultaten filteren zodat je kunt zoeken naar 360° video’s met bepaalde copyright-licenties. De hoeveelheid geschikte video’s valt soms nog tegen, maar de verwachting is dat dit steeds meer zal groeien.
Bij het gebruik van 360° video’s is het handig om in je achterhoofd te houden dat sommige leerlingen duizeligheid ervaren bij een VR-les. Meer hierover lees je in deze blog. Vergeleken met 360° foto’s leiden bewegende 360° beelden eerder tot duizeligheid.
Van losse beelden naar een VR-les
Als je de beelden hebt uitgekozen, is het tijd om hier een les van te maken. Voeg infopunten toe aan de slides, zodat leerlingen meer kunnen lezen over wat ze zien, voeg per slide een korte docententekst toe als leidraad voor jezelf en andere leraren en voeg tot slot eenvoudig lesbrieven toe met opdrachten voor je leerlingen. Nu is je les klaar om in te zetten in de klas!
Heb je op dit moment geen tijd om zelf lessen te maken, maar wil je toch aan de slag met VR in de klas? Geen probleem! Neem een kijkje in de bibliotheek met kant-en-klare lessen op het TeachVR-platform.
Aan de slag met VR in het onderwijs?
Wil je meer informatie of heb je interesse in een workshop?
Neem contact met ons op, wij horen graag van je.