VR voor scholen
Hoewel er vaak gesproken wordt van een ‘virtuele wereld’ is het meestal niet zo virtueel als ons voorgespiegeld wordt. Een 360 video is eigenlijk helemaal niet virtueel, het is juist een voorstelling die levensecht lijkt. Het is net alsof je er als kijker middenin staat, vaak zelfs in 3D met een gevoel van diepte wat de immersie nog verder verhoogt.
De meeste onderwerpen van virtual reality apps liggen zeer dicht tegen de werkelijkheid aan, dit geldt voor passieve presentaties die je ervaart en ook zeker voor interactieve VR apps die de gebruiker uitdagen om zelf aan de slag te gaan. VR voor scholen zal de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen, wees dus voorbereid op deze nieuwe realiteit.
Verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality
Met termen als Virtual Reality, Augmented Reality en zelfs Mixed Reality is het niet altijd even duidelijk waar het over gaat. Dat is niet erg, zelfs experts kunnen het er niet over eens worden waar de grens ligt. Heel eenvoudig gesteld staat VR voor een compleet virtuele wereld om je heen waarbij de werkelijke omgeving niet meer zichtbaar is.
We spreken van AR bij objecten die voor ons normale zicht geprojecteerd worden, soms naadloos geïntegreerd met de omgeving. Mixed Reality is een allegaartje van technieken en producten waarbij de definitie flink aan interpretatie onderhevig is. Omdat virtual reality wat eerder op de markt kwam is de ontwikkeling hier ook een stuk verder, wat bij VR voor scholen zeker een voordeel is.
Zelf aan de slag gaan met virtual reality
Een 360 video kijken kan een grote impact hebben op een student, een interactieve presentatie zoals een game of virtuele tour brengt je verder in de virtuele wereld. Met productiviteitsapps kun je echt de leerlingen inspireren om iets nieuws te creëren, wat enorm aanspreekt bij de doelgroep.
Neem bijvoorbeeld Oculus Quill of Google Tilt Brush, dit zijn twee VR tekenpakketten die je laten tekenen in drie dimensies. Met de ruimte om je heen als canvas is alles mogelijk, naast een creatieve uiting is het ook een goede oefening in ruimtelijk denken. Oculus Medium is zelfs een 3D modelling pakket, een virtuele pot met klei die de leerling onbegrensde mogelijkheden biedt.
Gratis VR voor scholen
Het voornaamste nadeel wat het gebruik van VR op scholen remt is de prijs van hardware en software. Een Oculus Rift of HTC Vive inclusief PC kost al snel enkele duizenden euro’s inclusief een handvol software pakketten om te gebruiken in het klaslokaal. Daar komt nog bij dat de onderwijzer eerst een cursus moet volgen om met deze apparatuur om te gaan.
Gelukkig zijn er veel goedkopere manieren om virtual reality te introduceren in het klaslokaal. Zo zijn er kartonnen smartphone houders die een mobiele telefoon omtoveren tot een VR bril. Er zijn ook behoorlijk veel gratis apps te downloaden waarbij de kwaliteit soms wel te wensen overlaat. Bij de goedkopere opties zijn met name de 360 video’s de moeite waard. Die kun je gratis bekijken via YouTube.
Betaalbare VR voor scholen
Er is nog een optie tussen gratis en (relatief) duur en dat zijn de all-in-one VR brillen. Dit zijn heel eenvoudig gesteld smartphones in een houder, maar dan zonder telefoon functionaliteit. Deze toestellen bieden een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, hoewel er wel verschillen zijn.
Voor 100 tot 150 euro heb je de Chinese import gadgets met beperkte functionaliteit en levensduur, vanaf pakweg 250 euro kun je met een Oculus GO al een stuk aangenamer in de virtuele werkelijkheid doorbrengen. De Oculus Quest biedt rond de 500 euro een volledig ruimtelijke en toch draadloze ervaring.
De Google Daydream en Samsung Gear VR zijn goedkoop mits je al een geschikte smartphone bezit. De software van de draagbare VR brillen kosten vaak slechts enkele euro’s of zijn zelfs helemaal gratis te gebruiken.
Aan de slag met VR in het onderwijs?
Wil je meer informatie of heb je interesse in een workshop?
Neem contact met ons op, wij horen graag van je.