VR voor educatie

Je kunt met de hele klas naar het Rijksmuseum gaan om De Nachtwacht te bekijken. Voor menig onderwijzer is dit een indrukwekkende ervaring, voor de meeste leerlingen is het slechts een uitje naar Amsterdam dat ze liever in een coffeeshop of het “Red Light District” zouden doorbrengen. Laat ze vooraf de officiële VR app van het Rijksmuseum zien over de creatie van dit beroemde schilderij, en ze zullen met veel meer aandacht naar het resultaat kijken.

In deze 360 video wordt je persoonlijk door Rembrandt van Rijn aangesproken, en je ontdekt dat de opdrachtgevers helemaal niet tevreden waren met het donkere tafereel dat Rembrandt destijds heeft geschilderd. Het verhaal achter het schilderij is minstens zo interessant als het resultaat. VR educatie gaat verder dan leren, het laat de studenten de wereld ervaren op een compleet nieuwe wijze.

Niet alleen zien maar ook ervaren

De Rembrandt app is een mooi voorbeeld van de impact die 360 video heeft op de kijker. In een reguliere documentaire over de totstandkoming van De Nachtwacht kun je alles te weten komen over de techniek, de penseelstreken en de personen op het canvas. In de video lijk je zelf in het atelier te staan, Rembrandt geeft je zelfs een compliment over jouw uiterlijk. De 3D weergave in een VR bril maakt de ervaring compleet.

Interactieve ervaringen wekken emoties op

Een compleet andere VR app voor educatieve doeleinden is de app van het Anne Frank huis. We kennen allemaal het verhaal van het meisje dat zich moest verschuilen achter de muren van een grachtenpand in Amsterdam, maar om daar zelf rond te lopen is een ervaring die je niet snel zal vergeten. In tegenstelling tot de video over Rembrandt van Rijn, is de tour door het Anne Frank huis een interactieve presentatie waarin je virtueel door de locatie kunt lopen. Daarbij worden fragmenten uit het dagboek voorgelezen. Dit geeft waardevolle context aan het boek dat met conventionele leermiddelen niet te beschrijven valt.

Virtual reality als ondersteund leermiddel

Tijdens de Eerste Wereldoorlog mochten Britse soldaten geen brieven schrijven naar het thuisfront, ze kregen multiple choice ansichtkaarten waar ze hun boodschap op konden aankruisen. Zo konden ze geheime codes van spionnen in brieven naar huis voorkomen. In een indrukwekkende virtual reality app van de BBC ontdek je niet alleen hoe dit proces verliep, je krijgt ook authentieke scans te zien van deze kaarten in een driedimensionale omgeving.

Ze vliegen op een gegeven moment met honderden tegelijkertijd om het hoofd van de toeschouwer. Dit soort presentaties bieden ondersteuning aan bestaand lesmateriaal, met full color 3D beelden in 360 graden van historische gebeurtenissen die we in het meest gunstige geval slechts van korrelige zwart-wit foto’s kennen.

VR voor educatie biedt grenzeloze mogelijkheden

Felix & Paul Studios behoort tot de meest invloedrijke documentaire producenten in VR. Ze lieten al eens vluchtelingen zien op een manier die je niet snel zult vergeten, ze brachten ook NBA basketbal in beeld wat een geheel andere impact met zich meebracht. Ook voormalig president Obama werkte mee aan een documentaire over de mooiste bossen van Amerika.

In een recente productie wordt de voorbereiding van astronauten bij NASA gevolgd tot aan de lancering. Standaard documentaires zijn per definitie afstandelijk, je kijkt naar een vlak scherm op een behoorlijke afstand van je ogen. Maar wanneer deze video als een bol om je heen wordt gewikkeld, en je van alle kanten wordt bestookt met beeld en geluid, dan komt de boodschap dubbel en dwars binnen.

Waarom virtual reality uniek is binnen educatieve leermiddelen

Tekstboeken hebben een specifieke functie, dat zal niet snel veranderen. Alleen gaan we van papier over naar tablets. Leraren kunnen lesstof overdragen aan een nieuwe generatie zodat de kennis van de samenleving in stand blijft. Virtual reality voor educatie brengt verleden, heden en toekomst naar het klaslokaal, en zal leerlingen niet alleen iets nieuws leren, maar ook een betrokkenheid creëren met het onderwerp wat geen enkel ander medium kan bereiken.