De kans is groot dat kinderen voordat ze na de middelbare school gaan reeds kennis hebben gemaakt met virtual reality. Dit kan in de vorm van een smartphone houder zijn, gemaakt van karton of kunststof. Het kan ook een PSVR uitbreiding zijn voor de Playstation spelcomputer, of Labo VR voor de Nintendo Switch.

Daarnaast zijn de Oculus Go VR headsets en Gear VR brillen in steeds meer huishoudens terug te vinden. Maar VR op school, is dat eigenlijk wel een goed idee? Waarom zou je VR voor op school gebruiken, voegt het iets toe aan het huidige lesprogramma?

Met alle leerstof die kinderen nu al moeten leren lijkt het niet verstandig om er nog een extra medium bij te nemen. Of kan VR op school juist de huidige wijze van onderwijzen verbeteren?

VR op school gebruiken vereist training voor onderwijzers

Wanneer de term virtual reality valt, zullen veel leerkrachten een beetje glazig uit hun ogen staren. De meeste onderwijzers hebben er wel van gehoord, sommige leraren hebben er thuis al mee gespeeld, maar VR voor op school is toch weer iets nieuws voor de meeste professionals in het onderwijs. Er is nog geen vak “virtual reality lesgeven” op de PABO, we begeven ons in een nieuw tijdperk van educatie.

Slechts enkele jaren geleden kwamen tablets voor het eerst in het onderwijs, nu zijn ze samen met digiborden haast onmisbaar in het klaslokaal. In plaats van zware boekentassen kunnen studenten met een laptop en digitale studieboeken direct aan de slag. Op basis van interactief lesmateriaal dat gepersonaliseerd is voor de individuele student. Voordat we kijken naar de mogelijkheden van VR op school voor leerlingen, moeten we eerst werken aan het kennisniveau van leraren.

Neem bijvoorbeeld het TeachVR platform, dit is een laagdrempelige wijze om VR voor op school te gebruiken. Het platform is bedoeld voor het onderwijs, waar ook onderwijzers zelf hun leerprogramma’s mee kunnen samenstellen en publiceren. Voordat je een leerling laat werken met VR op school, zullen de docenten toch zelf eerst wat moeten leren over deze virtuele wereld. En deze educatie voor onderwijzers varieert van enkele uurtjes zelf aan de slag gaan, tot complete cursussen virtual reality.

Toepassingen die aansluiten op een bestaand lesprogramma

Het is gelukkig niet nodig om alles zelf te bedenken, je hoeft ook niet ver te zoeken omdat het huidige lesprogramma al voldoende aanknopingspunten biedt. Er zijn volop educatieve applicaties die uitstekend aansluiten op het bestaande curriculum. Een aantal daarvan zijn specifiek gericht op het onderwijs, er zijn ook ‘games’ met een educatief karakter. Met name visueel aantrekkelijke onderwerpen scoren goed, denk aan virtuele musea waarin je op interactieve wijze kennismaakt met Rembrandt, of door een serie schilderijen van Van Gogh kunt ‘lopen’.

Naast kunst is ook geschiedenis een populair onderwerp in virtual reality. Zo kun je door het Colosseum wandelen toen het nog actief gebruikt werd, de gratis applicatie met een interactieve tour door het huis van Anne Frank is ook erg indrukwekkend. Met VR op school duikt de leerling als het ware in de situatie, zo kun je virtueel krimpen tot het formaat van een eencellig organisme om zo een reis door het lichaam te maken. Dat is toch een stuk eenvoudiger dan een kikker ontleden, en de leerling steekt er ook nog eens meer van op.

Werken in kleinere groepen

Hoewel het mogelijk is om klassikaal virtual reality onderwijs aan te bieden, blijkt werken in kleinere groepen vaak het beste te werken. Zo hoeft niet ieder kind op hetzelfde moment een VR bril te dragen, dat is niet alleen goedkoper maar ook veiliger. Daarnaast wordt samenwerken gestimuleerd. Andere onderwerpen zoals virtuele excursies lenen zich juist weer uitstekend voor een groepservaring. Zo is het mogelijk om een VR applicatie te gebruiken waarbij de onderwijzer de presentatie voor alle leerlingen simultaan bedient. Omdat de leerling zelf mag rondkijken binnen deze gecontroleerde omgeving zal het kind beter opletten.

Betrekken van ouders bij VR voor op school

VR voor op school kan gebruikt worden om de communicatie met ouders te intensiveren. Zo kun je groepjes laten begeleiden door de ouders, het is ook mogelijk om smartphones te lenen tijdens de les om kosten te besparen. Dan hoef je als onderwijsinstelling alleen maar kartonnen houders en enkele apps aan te schaffen. Naarmate VR op school meer voeten in aarde krijgt kun je zelf investeren in geschikte hardware.

Virtual reality als huiswerk?

Een bijkomend voordeel van laagdrempelige applicaties op basis van smartphone technologie is huiswerk in VR. Deel kartonnen VR houders uit met opdruk van de school en laat kinderen thuis oefenen. Dit zal niet in alle huishoudens mogelijk zijn, als aanvulling op het bestaande lesprogramma kan het wel waardevol zijn. Het is zelfs mogelijk om een leerling die ziek thuis zit vanaf afstand de klassikale lessen te laten volgen. Daarmee is duidelijk te zien dat de mogelijkheden bij VR voor op school al net zo onbegrensd zijn als de virtuele wereld.