Deze blog is geschreven door

Het gebruik van virtual reality (VR) in het onderwijs is voor de meeste scholen nog iets nieuws. Mocht je nog twijfelen aan de toegevoegde waarde van VR in de klas, lees dan eerst deze blog.

Overtuigd? Dan komt de praktische kant. Welke spullen heb je nodig? Hoe zorg je dat je hardware aanschaft die geschikt is voor het doel dat jij voor ogen hebt? Waar vind je goed lesmateriaal?

Kortom, over welke praktische zaken moet je nadenken om te voorkomen dat alles na een paar maanden weer ongebruikt in de kast verdwijnt?

VR-brillen

In een eerdere blog gaven we een overzicht van een aantal veelgebruikte VR-brillen en hun geschiktheid voor het onderwijs. Als je hebt besloten welk type bril je gaat gebruiken, is de vraag hoeveel brillen je wilt aanschaffen.

Het is natuurlijk leuk als alle leerlingen in de klas tegelijk een VR-bril kunnen opzetten, maar de kosten kunnen dan gauw oplopen en het is bovendien niet altijd nodig. Onze ervaring is dat het ook prima werkt als leerlingen in twee- of drietallen samenwerken en hierbij één VR-bril per groepje gebruiken.

Voor een klas van 30 leerlingen heb je aan 10 à 15 brillen dus al gauw genoeg. De brillen kun je natuurlijk afzonderlijk bestellen op allerlei websites, maar via TeachVR is het ook mogelijk om een educatiekit te kopen of te huren. Deze is speciaal ontwikkeld voor het onderwijs en bevat alle VR-apparatuur die je nodig hebt.

De materialen zitten in een stevige koffer waarin je de VR-brillen bovendien ook zonder extern oplaadpunt kunt opladen. Eventueel kun je de onderdelen van de educatiekit ook los bestellen.

Het TeachVR platform is recent geupdate met gloednieuwe lessen door de onderwijsprofessionals van Wismon.  Daarnaast hebben we de prijzen verlaagd en biedt het platform support voor o.a. de nieuwe Oculus GO & Pico. Met onze nieuwe educatie kits en workshops maak je dit jaar een vliegende start!

Zelf 360° beelden maken

Een ander onderdeel van de TeachVR-educatiekit is een 360° camera. Hiermee kunnen zowel leraren als leerlingen zelf beeldmateriaal maken om te gebruiken in hun eigen VR-lessen. Hoewel het tegenwoordig ook mogelijk is om met je eigen smartphone 360° foto’s te maken, is de kwaliteit hiervan lang niet zo goed als van een 360° camera.

Met name het “stitchen”, oftewel het aan elkaar plakken van losse beelden tot één geheel, laat vaak te wensen over. Als je graag zelf 360° beelden wilt maken of leerlingen deze mogelijkheid wilt geven, kun je dus overwegen een 360° camera te kopen of te huren.

Lesmateriaal voor VR-lessen

Wie op zoek gaat naar VR-materiaal voor zijn lessen, merkt al gauw dat er veel verschillende bronnen zijn. Je kunt gebruik maken van losse 360° afbeeldingen of video’s, maar er is ook een groot aantal apps te vinden.

Hoewel hier zeker leuk en bruikbaar materiaal tussen zit, is het nadeel van losse apps dat je steeds iets nieuws moet installeren en leren gebruiken. Voor leraren is het daarom handig om gebruik te maken van een platform als TeachVR waar je een uitgebreide bibliotheek met kant-en-klare lessen vindt die geschikt zijn voor het Nederlandse onderwijs.

Als je geen tijd hebt om zelf lessen te maken, kun je dus bestaand lesmateriaal gebruiken. In deze blog vertellen we meer over de toegevoegde waarde van TeachVR in het onderwijs.

Hard- en software

Het is belangrijk dat je hardware en software koopt die op elkaar aansluiten. De VR-bril die je kiest bepaalt welke apps je kunt gebruiken. Gebruik je bijvoorbeeld de Google Cardboard met je smartphone, dan download je apps vanuit Google Play (Android) of de App Store (iOS).

Voor de Oculus Go of Oculus Quest kun je apps downloaden vanuit de store die al geïnstalleerd is op de bril zelf. Houd er dus rekening mee dat je niet zomaar alle apps op elke bril kunt gebruiken.

De app van TeachVR is o.a. beschikbaar voor smartphones (Android en iOS), Oculus Go en Samsung Gear VR. Als je de VR-brillen via TeachVR bestelt, is de app al geïnstalleerd en je TeachVR-account al gekoppeld zodat je meteen kunt beginnen.

Neem contact op!

Heb je over bovenstaande zaken nagedacht? Dan heb je alles in huis om te beginnen met VR in de klas! Nieuwsgierig welke lessen er beschikbaar zijn op het TeachVR-platform? Neem dan een kijkje met een gratis proefaccount.