VR-brillen voor het onderwijs

Virtual reality (VR) biedt steeds meer mogelijkheden voor het onderwijs. Om VR te kunnen ervaren, gebruik je een VR-bril. Hiermee is het net alsof je in een andere wereld terechtkomt. De bril laat je beelden zien en ondertussen zie je niets meer van je echte omgeving. Je kunt 360 graden om je heen kijken en soms zelfs objecten manipuleren en bewegen door de VR-wereld.

Er zijn verschillende soorten VR-brillen op de markt. Bij de meeste hiervan gebruik je je eigen smartphone, die je in de bril plaatst. Je download een VR-app, bijvoorbeeld die van TeachVR, en kijkt vervolgens door de lenzen van de bril naar het scherm van je telefoon.

Daarnaast zijn er brillen die je aansluit op een (spel)computer. Deze bieden vaak een VR-beleving van hogere kwaliteit, maar zijn daardoor ook wat duurder. Tot slot zijn er onafhankelijke (standalone) VR-brillen die je nergens op hoeft aan te sluiten omdat ze een ingebouwde computer hebben.

Als je nog niet thuis bent in de VR-wereld, kan het lastig zijn om te bepalen welke VR-bril je het beste in de klas kunt gebruiken. Daarom zetten we hier een aantal veelgebruikte VR-brillen voor je op een rijtje.  

Kartonnen VR-brillen

De meest eenvoudige VR-brillen zijn kartonnen brillen waar je je smartphone in kunt plaatsen. In 2014 bracht Google zo’n bril op de markt: Google Cardboard. Met deze bril heb je een eenvoudige stationaire VR-ervaring. Dit houdt in dat het systeem reageert op je hoofdbewegingen als je rondkijkt, maar het is niet mogelijk om rond te lopen of om een hoek te kijken in de VR-wereld.

Via TeachVR zijn vergelijkbare kartonnen brillen te bestellen voor gebruik op school. Met een prijs van €4,50 per bril en het feit dat leerlingen hun eigen smartphone kunnen gebruiken, zijn kartonnen brillen erg toegankelijk voor een eerste kennismaking met virtual reality in de klas.

Plastic VR-brillen

Sinds de Google Cardboard zijn er verschillende varianten van hard plastic verschenen zoals de Samsung Gear VR en de Google Daydream. Ook met deze VR-brillen heb je een stationaire VR-ervaring en gebruik je je eigen smartphone, maar deze brillen hebben een langere levensduur dan de kartonnen variant. Iets wat zeker voordelen biedt wanneer je virtual reality in het onderwijs wilt gebruiken.

Daarnaast zijn deze VR-brillen comfortabeler dan de cardboard variant en bieden ze meestal een hogere beeldkwaliteit doordat de lenzen van betere kwaliteit zijn en je deze kunt afstellen. De voordelen zie je ook terug in een iets hogere prijs, die tussen €30 en €75 ligt. Een vergelijkbare bril van hard plastic, de Grey Owl, is verkrijgbaar via TeachVR voor €12,50.

Oculus Go

Ook beschikbaar via TeachVR is de Oculus Go, een onafhankelijke (standalone) VR-bril die in 2018 is uitgebracht. Alle technologie die nodig is voor de VR-ervaring zit ingebouwd in de bril waardoor je geen smartphone meer nodig hebt. Ook bij de Oculus Go heb je een stationaire VR-ervaring. Anders is wel dat de Oculus Go met een kleine controller komt waarmee je dingen in de VR-wereld kunt aanwijzen.

Qua beeldkwaliteit is er geen gigantische verbetering ten opzichte van brillen als de Grey Owl, maar het gebruiksgemak is een stuk beter. Ook ten opzichte van geavanceerdere brillen is de Oculus Go gemakkelijker te gebruiken. Een Oculus Go kost €229,- en is niet alleen los, maar ook als optie in de educatiekit te bestellen.

Room-scale VR: Oculus Rift en HTC Vive

Naast de bovenstaande VR-brillen zijn er duurdere, geavanceerdere brillen die je moet aansluiten op een krachtige computer. Een groot voordeel hiervan is de verhoogde beeldkwaliteit. Daarnaast is met deze brillen soms ook room-scale VR mogelijk waarbij je niet alleen rondkijkt in de VR-wereld, maar er ook interacties mee kunt aangaan. Sensoren in de kamer zorgen dat je door rond te lopen in de echte wereld ook kunt rondlopen in de VR-wereld en door middel van controllers kun je objecten pakken en manipuleren.

Voorbeelden van zulke brillen zijn de Oculus Rift en HTC Vive, die verkrijgbaar zijn vanaf €500,- à €600,-. De computer met krachtige grafische kaart die voor deze VR-brillen nodig is, kost echter ook nog ruim €1000,-. Room-scale VR-brillen zullen vanwege de technische eisen en het prijskaartje dan ook niet gauw voor VR-onderwijs op school worden aangeraden.

Welke VR-bril is het meest geschikt voor het onderwijs?

Heb je virtual reality nog niet eerder in de klas gebruikt en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan zijn de kartonnen VR-brillen erg geschikt voor een eerste kennismaking. Wil je kwalitatief stevigere brillen met een hogere beeldkwaliteit, kies dan voor VR-brillen van hard plastic. De plastic VR-brillen gaan langer mee en zijn daardoor een goede, betaalbare upgrade van de kartonnen variant.

Als je niet afhankelijk wilt zijn van smartphones wanneer je met VR in de klas aan de slag gaat, is de Oculus GO de beste keuze. De beeldkwaliteit is goed en het gebruiksgemak ligt een stuk hoger dan bij de goedkopere VR-brillen. Voor de inzet van virtual reality in het onderwijs zijn room-scale VR-brillen vanwege de computereisen, het feit dat je een ruimte speciaal voor VR moet inrichten en de prijs het minst geschikt, maar als je je leerlingen de ultieme VR-ervaring wilt bieden, zit je met deze VR-brillen goed.

Hulp nodig bij het kiezen van VR-brillen voor jouw school? Neem dan contact met ons op.