Virtual Reality is geen nieuwe technologie, al meer dan vijftig wordt er gewerkt aan VR apparatuur. Wanneer je de schilderkunst meetelt met kunstwerken als de Panorama Mesdag uit de negentiende eeuw bestaan dit soort toepassingen al veel langer. Het grote verschil tussen vroeger en nu is de beschikbaarheid van geavanceerde apparatuur die Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality veel toegankelijker maken. Met een smartphone en een kartonnen houder met plastic lenzen stap je in een compleet overtuigende wereld. Naast amusement zoals films en computerspellen wordt VR steeds vaker toegepast op scholen. De mogelijkheden van Virtual Reality bieden haast onbegrensde mogelijkheden binnen het onderwijs, van de basisschool tot aan de universiteit.

Nog geen ervaring met VR in het onderwijs? Er zijn verschillende configuraties te huur, van een individuele headset tot een combinatie van VR brillen die gekoppeld zijn inclusief de computer en software.

Hoe werkt Virtual Reality?

Om nieuwe VR werelden te bekijken heb je een VR headset nodig. De luxe VR headsets hebben één of twee schermen ingebouwd en worden met een moderne en zeer snelle PC verbonden. Daarnaast zijn er de smartphone houders die gebruik maken van het beeldscherm en de rekenkracht van de smartphone. De tweede methode is goedkoper en draadloos, maar de positiebepaling van de duurdere modellen ontbreekt. Bij Virtual Reality wordt het volledige zicht overgenomen door de virtuele wereld om je heen, binnen het onderwijs moet er altijd hulp aanwezig zijn.

 

Augmented Reality en Mixed Reality

http://bravelydefault.nintendo.com/ar-cards/

Augmented Reality is een andere technologie, hierbij wordt er een laag over het bestaande zicht weergegeven. Denk aan de ondertiteling, een logo of een aanvullend kader bij een televisieuitzending. AR is zeer geschikt voor interactieve handleidingen en bijvoorbeeld aanvullende informatie bij een museumbezoek. Mixed Reality projecteert ook informatie over de werkelijkheid, met het verschil dat deze objecten echt “verankerd” lijken te zijn aan de omgeving. Bijvoorbeeld een Pokémon figuur die in de tuin staat, of een Dino die op de keukentafel staat.

 

Kindvriendelijke VR

Moderne Virtual Reality apparatuur is nieuwe technologie die nog niet uitgebreid is getest. Sommige gebruikers ervaren een gevoel van misselijkheid, dit kan ontstaan wanneer het beeld wat je ziet niet correspondeert met de andere zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan een VR achtbaan die je bekijkt vanaf de bank, je kunt hierdoor gedesoriënteerd raken.

Een andere onzekere factor is de ontwikkeling van ogen bij kinderen. Omdat hier nog te weinig onderzoek naar is verricht wordt bij de meeste headsets afgeraden om kinderen jonger dan twaalf of dertien gebruik te laten maken van de VR headset. Dit getal is vrij willekeurig gekozen. Kindvriendelijke VR headsets hebben vaak geen hoofdband waardoor het kind de bril zelf moet vasthouden. Dit voorkomt te lang in de VR bril staren. Wanneer sessies beperkt worden tot enkele minuten is de kans op problemen in de toekomst zeer onwaarschijnlijk.

Bij het gebruik van VR brillen zijn de beperkingen in het zicht en de balans van de gebruiker de voornaamste factoren om rekening mee te houden. Laat kinderen daarom in groepjes werken, eventueel met begeleiding.

Afgesloten van de buitenwereld

http://www.vrroom.buzz/vr-news/products/goggle-tango-turns-any-room-vr-haven

https://youtu.be/QnJ9YErouZc

Er bestaat een risico van vallen en botsen, zeker in een druk klaslokaal. In de nabije toekomst zal dit probleem opgelost worden met een “diepte scan”. Zowel Microsoft met de Hololens als Tango van Google zijn reeds in staat de ruimte te analyseren. Door deze data te vertalen naar de VR headset weet je precies waar de echte obstakels zich in de ruimte bevinden.

 

Leraren kiezen massaal voor VR educatie

http://www.vrroom.buzz/vr-news/trends/survey-teachers-see-potential-vr-education

Samsung liet een onderzoek uitvoeren in het onderwijs waarbij maar liefst 92% van onderwijzers het gebruik van digitale technologie in het klaslokaal ondersteunde, met zelfs 99% van de onderwijzers van dertig jaar en jonger. Naast VR technologie wordt er ook steeds vaker gebruik gemaakt van laptops en beamers. Hoewel het aantal docenten die VR hebben gebruikt in het klaslokaal op slechts 18% lag, is de bereidheid deze te gebruiken ongeveer de helft, tot 58% bij jongere onderwijzers. Maar liefst 79% van de leerkrachten gaven aan dat VR het mogelijk maakt ervaringen te beleven die op andere wijze onmogelijk zijn.

De investering is voor vele scholen nog te hoog, daarnaast volgen nieuwe ontwikkelingen zich in hoog tempo op. Het is mogelijk een virtual reality bril te huren. Dit is niet alleen leuk voor de leerlingen, onderwijzers leren dit nieuwe medium toe te passen in het onderwijs.

 

Wat kun je leren in VR?

Hier zijn een aantal toepassingen die op dit moment al in praktijk worden gebruikt:

 

Kennis is een mensenrecht!

https://www.eonreality.com/eevr/

Hoe lager de drempel naar educatie, hoe sneller we ons als samenleving ontwikkelen. De EON Experience VR is een voorbeeld van een gratis virtual reality school en AR app die zich richt op educatieve toepassingen. Google heeft een laagdrempelig lesprogramma ontwikkeld genaamd “Google Expeditions” waarbij meerdere leerlingen tegelijkertijd deel kunnen nemen aan virtuele rondleidingen. De leraar fungeert als “host” en leidt de groep door de excursie.

 

Magie met Markers

http://www.vrroom.buzz/vr-news/business/get-qurious-introduces-kids-ar-play

https://youtu.be/iuqCoVNKnJU

Voor Augmented Reality kunnen “markers” gebruikt worden, dat zijn afbeeldingen die door de software herkend worden. Dit soort markers kunnen vervolgens nieuwe informatie oproepen. Deze technologie wordt steeds vaker gebruikt in musea om extra toelichting te geven aan bezoekers. Voor kinderen zijn er zelfs dekens en speelmatten verkrijgbaar die textiel tot leven brengen.

Peer heeft een bouwpakket van karton ontwikkeld die met Augmented Reality tot leven komt. Een eenvoudige kartonnen vorm krijgt virtuele wieken waardoor deze transformeert tot een functionele windmolen. Met een VR bril of smartphone kunnen fysieke objecten uitgebreid worden met virtuele informatie.

Tekenen in de diepte

http://www.vrroom.buzz/vr-news/products/3d-printed-model-was-sculpted-vr

Tekenen en schilderen kun je met stiften, krijt, verf en nu ook met VR controllers. Tekenpakketten als Quill voor de Oculus Rift en Tilt Brush voor de HTC Vive laten je driedimensionaal tekenen en schilderen. Naast het creatieve aspect wordt ook het gevoel voor perspectief en diepte gestimuleerd. Deze pakketten zijn meer dan speelgoed, er worden op dit moment als films en computerspellen mee ontworpen.

 

Schoolreisje in het klaslokaal

https://3dprint.com/162334/ge-virtual-reality-documentaries/

https://youtu.be/9mpwHDIloXA

Panorama fotografie en 360 graden video maakt het mogelijk wereldreizen te maken vanuit het klaslokaal, en excursies te maken naar bedrijven waar je normaal gesproken niet kunt komen. General Electric heeft een serie 360 graden video’s gemaakt over robotica waarbij spannende beelden gebruikt worden om de leerlingen bij de les te houden.

 

Breng de kinderen in beweging

http://kotaku.com/augmented-reality-turns-school-gym-into-an-interactive-1792005246

http://sploid.gizmodo.com/playing-pong-while-climbing-a-wall-looks-like-a-lot-of-1786744872

https://youtu.be/rjWcE25s7kQ

Een veelgehoorde kritiek op moderne technologie is de passieve beleving, en het gebrek aan beweging. Met behulp van een beamer en wat slimme technologie kan een gymzaal omgetoverd worden tot een high tech computerspel. Het voordeel van dit soort toepassingen is de mogelijkheid nieuwe ervaringen te ontwerpen op basis van bestaande faciliteiten.

 

Van het klaslokaal naar huis

http://www.vrroom.buzz/vr-news/trends/teach-your-kids-brush-their-teeth-vr

Huiswerk wordt een stuk interessanter wanneer VR en AR wordt gebruikt. Er zijn al dekens met een speciale afbeelding die door het oog van een tablet camera tot leven komt. Er is ook een VR applicatie om kinderen het belang van tandenpoetsen uit te leggen.

Er zijn nog veel meer manieren om spelenderwijs te leren, ook voor instructie en onderwijs bij volwassenen.

 

Meer onthouden met audiovisuele informatie

Bij het leerproces speelt retentie een belangrijke rol. Hoe kun je een student meer informatie laten opnemen, en deze langer laten onthouden. Uit onderzoek is gebleken dat audiovisuele informatie beter wordt onthouden dan een tekstboek of mondelinge toelichting. Bij stereoscopische 3D beelden ligt de retentie nog hoger, complete VR ervaringen worden door de hersenen opgeslagen als een “werkelijke” ervaring. Dit laatste is overigens belangrijk bij VR educatie voor een jongere doelgroep. Zij hebben soms moeite werkelijkheid en fictie te scheiden.

 

Geen vervanging maar een hulpmiddel

https://unimersiv.com

Met websites en lesprogramma’s als Google Expeditions en Unimersiv zul je als leraar haast gaan denken dat Virtual Reality de echte onderwijzers gaan vervangen. Dat is niet het geval, het zijn juist de ontwikkelaars van dit soort toepassingen die de leraar centraal stellen in de ervaring. De technologie wordt altijd gebruikt als leermiddel, net als een tekstboek of een schoolbord. Virtual Reality in het klaslokaal is geen toekomstmuziek, het is nu al realiteit in het klaslokaal.

Ontdek de mogelijkheden van VR onderwijs zonder grote investering, huur een Virtual Reality set in voor een dag. Ervaren begeleiders zorgen voor de techniek zodat de school optimaal gebruik kan maken van alle mogelijkheden.