Deze blog is geschreven door

Toegevoegde waarde van VR-onderwijs

Nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs volgen elkaar altijd in hoog tempo op. Ook virtual reality (VR) begint steeds vaker een plek te krijgen op school. Als leerkracht kun je je afvragen wat de toegevoegde waarde van deze techniek is. Waarom zou je VR gebruiken in de klas? Is het de investering wel waard? En wat kan TeachVR hierin betekenen voor leerkrachten? In deze blog vertellen we je er alles over.

Meerwaarde van virtual reality in het onderwijs

Indrukwekkende ervaringen

Virtual reality is op school goed toe te passen als vorm van ervaringsgericht onderwijs. Leerlingen reageren vaak heel enthousiast en verwonderd bij hun eerste VR-ervaring. Als leerkracht hoef je daardoor nauwelijks nog moeite te steken in het enthousiasmeren en de aandacht vasthouden van je leerlingen, want dat gaat door het gebruik van VR in de klas vrijwel automatisch. Een levensechte, haast tastbare ervaring, zoals een wandeling door een vluchtelingenkamp, zorgt voor een indrukwekkende les waarvan de stof blijft hangen.

Reis naar het onbekende

Daarnaast maakt VR het mogelijk om met de hele klas af te reizen naar plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding door het International Space Station, een duik naar de koraalriffen van het Great Barrier Reef of een reis langs de Chinese Muur.

Natuurlijk kun je hier als leerkracht afbeeldingen of video’s van laten zien, maar dat is niet te vergelijken met de ervaring die VR kan bieden. Daarnaast worden niet alleen onbereikbare plekken, maar ook onbereikbare tijden toegankelijk met VR. Samen met de leerkracht stappen leerlingen in een tijdmachine om omringd te worden door dinosaurussen of rond te kijken in het Oude Egypte.

Ruimtelijk inzicht

VR kan ook een goed middel zijn om 3D-processen en -objecten inzichtelijk te maken. De vertaalslag van 2D-plaatjes en -filmpjes naar de driedimensionale werkelijkheid is voor veel leerlingen een struikelblok waarbij de inzet van VR in de klas kan helpen. Zo krijgen leerlingen inzicht in bijvoorbeeld de anatomie van het menselijk lichaam, de opbouw van cellen en moleculen, wiskundige figuren of de bouw van een auto. Lastige begrippen en ingewikkelde lesstof zijn met virtual reality op een leuke manier te verduidelijken.

21e-eeuwse vaardigheden

Tot slot kan VR-educatie ingezet worden om leerlingen te leren omgaan met een nieuwe techniek, die waarschijnlijk een steeds grotere rol zal gaan spelen in het dagelijks leven. Met TeachVR kunnen leerlingen hun eigen VR-ervaringen creëren en zo hun ICT-basisvaardigheden verder ontwikkelen.

Voordelen van TeachVR

Wie online op zoek gaat naar VR-materiaal, komt erachter dat er inmiddels aardig wat materiaal beschikbaar is. Helaas is dit vaak niet geschikt voor gebruik in het Nederlandse onderwijs. Het is grotendeels bedoeld voor entertainment in plaats van educatie, het is vaak Engelstalig en de aansluiting met het Nederlandse curriculum ontbreekt veelal.

Om te voorkomen dat leraren zich een weg moeten zien te banen door dit oerwoud van VR-materiaal, is op het online platform van TeachVR een overzicht te vinden van VR-lessen die geschikt zijn voor het Nederlandse primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Alle lessen op TeachVR worden in het Nederlands aangeboden en sluiten aan op het Nederlandse curriculum. Met de zoekfunctie zoek je eenvoudig op vak en leerjaar, en vind je de VR-les die je zoekt.  

Een ander groot voordeel van TeachVR is dat je als leerkracht zelf controle hebt over de lesinhoud. Bestaande VR-apps bieden meestal een vaststaande inhoud waar je niks aan kunt veranderen. Met het platform van TeachVR kunnen leraren bestaande lessen aanpassen aan hun eigen voorkeuren, lessen samenstellen uit bestaand materiaal of eigen lessen creëren.

Bovendien biedt het TeachVR-platform allerlei handige functies voor tijdens het lesgeven. Zo kun je als leerkracht de les centraal aansturen en bepalen wat de leerlingen op hun VR-bril zien. Leraren kunnen hierdoor de les klassikaal in goede banen leiden, bijvoorbeeld door bepaalde dingen aan te wijzen in de VR-wereld en zo gezamenlijk de aandacht ergens op te richten.

Dit in tegenstelling tot losse VR-apps waarbij leerlingen afzonderlijk bezig zijn met hun VR-ervaring en het lastiger is hier klassikaal iets mee te doen. Daarnaast heeft TeachVR, speciaal voor het gebruik van virtual reality in het onderwijs, de educatiekit samengesteld. De educatiekit bestaat uit VR-brillen en een 360 gradencamera, verpakt in een veilige opbergkoffer met oplaadpunt en informatie zodat je alles hebt om direct in de klas aan de slag te gaan met VR.

Twijfel je nog over de meerwaarde van virtual reality in het onderwijs? Neem gerust contact met ons op of volg een van onze workshops.

Meer weten?
  • Boek: Leren met AR/VR, Michel van Ast (ISBN 9789082226928)