Nu virtual reality headsets beschikbaar zijn voor het grote publiek worden ze gebruikt in uiteenlopende industrieën en voor verschillende doelgroepen. Ook binnen het onderwijs wordt VR en AR steeds vaker gebruikt voor educatieve doelstellingen. Het aantal toepassingen en mogelijkheden voor virtual reality op school neemt in een hoog tempo toe, wat gaat deze opkomende technologie betekenen voor educatie?

Er zijn diverse termen die vaak onder de noemer “virtual reality” worden gepresenteerd maar in praktijk werken ze heel anders. Dit zijn de meest voorkomende termen:

  • Virtual Reality: Dit is een omgeving die geheel door computer wordt weergegeven. Je kunt vrij rondkijken middels een headset. Met speciale controllers kun je ook deze wereld manipuleren.
  • Augmented Reality: Hierbij wordt er een laag op de realiteit gelegd die naadloos aansluit op wat je ziet. Het is niet te vergelijken met beeld-in-beeld, de nieuwe laag houdt rekening met het perspectief van de kijker. Ook hier heb je een headset voor nodig.
  • 360 Panorama; Dit is een foto of een video die in een cilindervorm wordt weergegeven waardoor het lijkt alsof je zelf op die locatie staat. Je kunt helemaal rondkijken.
  • Mixed Reality: een combinatie van echt en fictief, dit is vaak van toepassing van AR.

Virtual Reality in het onderwijs

In het klaslokaal met een headset op je hoofd lijkt niet de beste manier om samenwerking te bevorderen. Onderzoek heeft het tegenovergestelde uitgewezen; door leerlingen in groepjes te laten werken met VR brillen leren ze beter samen te werken. Er komen steeds meer professionele lesprogramma’s die samengesteld worden op basis van bewezen leerstof. Daarnaast is er een groot aanbod aan panorama foto’s en videoclips waarmee je vanuit de klas de hele wereld rond kunt reizen.

Remote learning met VR

Je hoeft niet eens naar school om les te volgen. Er zijn diverse online virtuele klaslokalen waar leerlingen individueel of groepsgewijs deel kunnen nemen aan lessen. Dat kan met een panorama camera in het klaslokaal, of van tevoren geproduceerde en interactieve lesmodules die je met een (goedkope) headset kunt volgen.

Kosten en baten van VR voor educatie

Een professioneel set met een headset en PC kost al gauw enkele duizenden euro’s en vereist behoorlijk wat technische kennis. Scholen die kennis willen maken met VR en AR kiezen vaak voor een smartphone met houder. Die zijn draagbaar en werken zonder kabels. De totale kosten inclusief smartphone liggen dan op honderden euro’s, als je de smartphone niet meetelt kun je voor enkele euro’s aan de slag. Veel software is gratis te downloaden.

Virtual Reality is een massaproduct geworden, je kunt headsets kopen bij de Action en VR plaatjes sparen bij de Albert Heijn. Steeds meer ontwikkelaars ontwerpen educatieve leermiddelen met behulp van VR en AR. Na het schoolboek en de PC is VR een nieuw en effectief leermiddel voor het onderwijs.