VL staat voor Visueel Leren, VR staat voor Virtual Reality. Een groot aantal leerlingen heeft baat bij visuele leermethoden, ze kunnen op basis van diagrammen, afbeeldingen en video informatie tot zich nemen.
De retentiegraad van visueel leren ligt hoger bij zowel kinderen als volwassenen. VR in het onderwijs maakt onderdeel uit van visuele leermethoden, en biedt nieuwe mogelijkheden voor een meer effectief leerproces. Hoe virtual reality in het onderwijs ‘visual learning’ verbetert kun je op deze pagina lezen.
Wat is Visual Learning?
Bij leren op basis van visuele hulpmiddelen wordt doorgaans gedacht aan diagrammen en schematische tekeningen, toch zijn er veel andere soorten visuele informatie die het leerproces kunnen verbeteren. Er is niet voor niets het spreekwoord “een beeld zegt meer dan duizend woorden”.
Wanneer iemand een complexe afbeelding te zien krijgt, of een tekst met een beschrijving van exact dezelfde situatie leest, zal de persoon die de afbeelding bekijkt doorgaans meer details kunnen noemen.
De hersenen registreren het geheel, door de samenhang van elementen kan het brein de informatie beter vastleggen en weer tevoorschijn halen. Er worden visuele ankerpunten gelegd die direct oproepbaar zijn.
Daarbij wordt met name in het basisonderwijs een terughoudende strategie toegepast waarbij de tijd die doorgebracht wordt in virtual reality kort blijft, en waar het onderdeel uitmaakt van een groter geheel.
Naarmate leerlingen ouder worden, zal de tijd in virtual reality toenemen en de nadruk op traditionele lesmethoden afnemen. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappelijke studies waarbij simulaties in een virtuele omgeving plaatsvinden. Dit biedt meer mogelijkheden dan ooit tevoren.
Wat is Virtual Reality?
Bij virtual reality wordt een situatie weergegeven die anders is dan de omgeving waarin een persoon fysiek staat. Dit kan een 360 graden foto of video zijn, het kan ook een 3D omgeving zijn van bijvoorbeeld de maan.
Bij VR in het onderwijs is het dus mogelijk om een leerling direct naar iedere locatie in het universum te brengen, het klaslokaal is op dat moment niet meer zichtbaar.
Er is geen afleiding, alle beelden zijn gericht op informatieoverdracht. Deze presentaties kunnen passief of interactief zijn, afhankelijk van de content en de doelstelling.
Lees hier wat de 20 beste vr apps voor in het onderwijs zijn
Beter leren met VR in het onderwijs
Virtual reality is niet alleen visueel, er kan ook geluid aan te pas komen wat de retentie nog verder kan verhogen. Door het element interactie aan de virtuele ervaring toe te voegen worden ook de haptische sensoren aangesproken. Met andere woorden; de leerling kan de omgeving aanraken, voelen en manipuleren.
VR in het onderwijs is een veilige en gecontroleerde manier om leerlingen les te geven in een visuele omgeving, waarbij de onderwijzer totale controle houdt over de situatie. Daarnaast zal de leerling de complete aandacht vestigen op de inhoud.
Niet iedereen heeft evenveel baat bij een visueel leerproces, het is wel bewezen dat VR educatie ervoor zorgt dat studenten meer informatie kunnen onthouden, en bij interactieve simulaties ook sneller een vaardigheid kunnen leren. Daarmee zal het voor de meeste studenten zeker voordeel opleveren.
Aan de slag met VR in het onderwijs?
Wil je meer informatie of heb je interesse in een workshop?
Neem contact met ons op, wij horen graag van je.