Is virtual reality onderwijs de toekomst van educatie?
Het onderwijs is vrij conservatief van aard, en dat kan heel verstandig zijn. Onderwijsprofessionals willen kinderen niet zomaar onderwerpen aan de laatste trends, die wellicht op de lange termijn niet goed werken, of zelfs schadelijk kunnen zijn voor een kind dat fysiek en psychisch sterk in ontwikkeling is.
Toch is er veel veranderd in de laatste jaren. De zwarte krijtborden zijn voor een groot deel vervangen met interactieve schermen, en op de basisschool wordt dankbaar gebruik van tablets voor zowel leraren als leerlingen.
Is virtual reality de toekomst van educatie of is dit slechts een hype die zal overvliegen? En wat misschien nog wel belangrijker is; kan virtual reality in het onderwijs gevaarlijk zijn voor kinderen?
VR; gevaarlijk of niet?
Laten we met de voornaamste vraag beginnen; zijn VR brillen gevaarlijk voor kinderen om te gebruiken? De meeste fabrikanten nemen 12 tot 13 jaar als minimumleeftijd voor het gebruik van VR brillen voor onderwijs. Dit is gebaseerd op de ontwikkeling van de hersenen en de afstand van de ogen. Toch worden er wel degelijk VR lessen gegeven aan kinderen op de basisschool.
Met name voor die doelgroep worden eenvoudige brillen gebruikt zonder hoofdband die vastgehouden worden, zo kan het apparaat direct verwijderd worden. Ook zijn de headsets zonder ruimtelijke positionering in trek, die beperken de bewegingsvrijheid wat het gebruik veiliger maakt.
De gebruiksduur wordt beperkt tot enkele minuten per sessie, met veel afwisseling om de ontwikkeling van de ogen en hersenen geen schade toe te brengen. Op dit moment is het grootste gevaar om te struikelen in het klaslokaal…
Is VR de toekomst voor het onderwijs?
We kunnen uiteraard niet in de toekomst kijken, het is wel mogelijk om naar de huidige situatie te kijken en hierin trends te ontdekken. Applicaties zoals Google Expeditions brengen een klas naar de andere kant van de wereld, of naar de bodem van de zee.
Het is mogelijk om virtueel te wandelen door het huis waar Anne Frank zich moest verschuilen, je kunt ook Rembrandt van Rijn aan het werk zien terwijl hij De Nachtwacht schildert. De wereld komt dichterbij, de geschiedenis komt weer tot leven. En dat is nog maar het begin van virtuele educatie.
De eerste iPad school van Maurice de Hond werd een flop, maar tablets worden nu op iedere onderwijsinstelling gebruikt. Niet als enige leermiddel, maar als ondersteunend gereedschap binnen een volledige leeromgeving. Het lijkt erop dat virtual reality onderwijs een dergelijke positie in gaat nemen, een aanvullend instrument dat onderwijzers meer mogelijkheden biedt om de leerlingen te informeren én te stimuleren.
Aan de slag met VR in het onderwijs?
Wil je meer informatie of heb je interesse in een workshop?
Neem contact met ons op, wij horen graag van je.