Laten we beginnen met een korte blik op 2017 met wat statistieken:

  • 97 procent van de studenten zou graag een VR les volgen.
  • Educatie staat op de vierde plek in VR investeringen door bedrijven.
  • 69 procent van de leraren zijn bereid virtuele excursies te organiseren.
  • 93 procent van de onderwijzers geeft aan dat hun leerlingen graag gebruik zouden maken van Virtual Reality.
  • Hoewel 80 procent van de leraren beschikking heeft over VR apparatuur, maakt nog geen 7 procent gebruik van deze middelen.

Met name het laatste punt is teleurstellend. De leerlingen staan open voor VR onderwijs, de apparatuur is binnen handbereik maar de leraren maken er nog veel te weinig gebruik van. Het wordt hoog tijd dat onderwijzers zelf beginnen met een lesje Virtual Reality in een VR workshop. Je bent nooit te oud om te leren!

VR onderwijs in 2018

Hier zijn enkele voorbeelden van innovatief VR onderwijs voor 2018, besef dat dit slechts het topje van de ijsberg is!

 

Spionnen trainen in VR

In Australië worden aspirant spionnen getest met Virtual Reality. Ze krijgen een scenario te zien waarin ze zoveel mogelijk informatie moeten onthouden, zoals het aantal knoppen in de lift en welke geluiden er op de achtergrond te horen zijn. Virtual Reality scenario’s zijn steeds opnieuw te herhalen, steeds op exact dezelfde wijze. Daarmee kun je dezelfde test aan meerdere studenten geven voor een beter vergelijk.

 

VR Onderwijs op afstand

De meeste onderwijzers hebben het niet al te breed, daar kan met VR onderwijs in 2018 verandering in komen. In Dubai geeft bijvoorbeeld een leraar uit Zuid Korea les in een virtueel klaslokaal. Omdat hij gespecialiseerd is in een specifiek onderwerp kan hij veel geld verdienen door les op afstand te geven. Het decentraliseren van onderwijs gaat in 2018 een steeds grotere rol spelen, wat niet alleen lucratief zal zijn voor onderwijzers met specialistische kennis, maar ook effectief is om laagdrempelig onderwijs te verschaffen aan moeilijk te bereiken doelgroepen.

Google Expeditions

Een oude bekende maar wel een goed voorbeeld voor VR in het onderwijs voor 2018 is en blijft Google Expeditions. Met eenvoudige Cardboard houders en smartphones kun je klassikaal lesgeven in VR. De leraar bestuurt een VR les centraal, daarmee krijgt elke leerling dezelfde informatie op hetzelfde moment, maar ze hebben wel de vrijheid rond te kijken wat de activiteit van het kind stimuleert.

 

Meer draadloze VR mogelijkheden

De Oculus GO is een soort Samsung Gear VR of Google Cardboard met ingebouwde hardware die uit zal komen in 2018. Er is dus geen smartphone meer vereist, het systeem is compleet draadloos en de prijs zal rond de 200 euro liggen. Er zijn inmiddels honderden apps voor dit systeem dat net als de Gear VR op basis van Oculus software werkt. Dit product kan voor VR in het onderwijs een belangrijke rol gaan spelen voor 2018.

 

Onderwijs in VR voor volwassenen

Je hoeft geen carrière als Australische spion op je verlanglijstje te hebben staan om de voordelen van VR onderwijs te ervaren. Steeds meer bedrijven maken gebruik van Virtual Reality met goede resultaten tot gevolg. Van kip bakken tot customer service scenario’s oefenen en medische voor studies, VR onderwijs voor volwassenen zal ook in 2018 blijven groeien.