Virtual Reality is niet nieuw, in de jaren vijftig van de vorige eeuw bestond er al “Sensorama”, een systeem waarbij alle zintuigen werden geprikkeld in een enorme machine. Nog verder terug was er de Panorama Mesdag, een 360 graden schilderij die je virtueel naar een andere wereld brengt.

Door de ontwikkelingen in hardware en software is het nu mogelijk om realistische werelden te bezoeken met behulp van een Virtual Reality headset. Je kunt rondkijken en rondlopen in een andere wereld, zelfs interactie met virtuele objecten en karakters is mogelijk.

Hoewel de focus in de media vaak ligt op spellen met flitsende graphics, zijn het de toepassingen op het gebied van educatie die de echte wereld zoals we die kennen zullen transformeren. VR is niet de toekomst, vandaag wordt deze technologie al volop gebruikt in het klaslokaal, en daarbuiten.

Leer een taal en cultuur

Je kunt een taal leren in een klaslokaal, de beste manier om een taal snel onder de knie te krijgen is jezelf onder te dompelen in een andere cultuur waar deze taal wordt gesproken. Voor de meeste mensen is het niet realistisch om een jaar naar China af te reizen, met VR haal je China naar jouw vertrouwde omgeving. Zodra je de headset op je hoofd plaatst lijkt het alsof je in een ander land staat, op een andere plek, met anderstalige mensen om je heen.

Je hoort van alle kanten geluiden, je ziet borden op straat en je zult sneller informatie oppikken. Video chat in VR is een andere manier waarop je snel een taal kunt leren. Neem bijvoorbeeld AltspaceVR, een Virtual Reality app die op elk VR systeem werkt en wereldwijd gratis verkrijgbaar is. Je maakt een Avatar aan, jouw digitale vorm, en je maakt contact met mensen in een virtuele omgeving.

Dat kunnen mensen zijn die je kent, of nieuwe contacten over de hele wereld. Je kunt zelfs concerten bezoeken waar je in het publiek staat met andere mensen, waar je direct een praatje mee kunt maken. Omdat online veel Engels wordt gesproken is VR chat een ideale manier om deze taal te oefenen in de praktijk.

Experimenteren met een vangnet

Er zijn statische VR presentaties en interactieve VR ervaringen. Wanneer we taalkennis als voorbeeld nemen van interactief leren is er bijvoorbeeld Mondly, een leersysteem waarin je gesprekken aangaat met virtuele karakters. Je zit bijvoorbeeld tegenover een dame in de trein, je kiest de taal die je wilt oefenen en je gaat een gesprek aan met dit digitale karakter.

Ze stelt je een vraag, je kunt kiezen uit drie antwoorden. Het is de bedoeling dat je dit antwoord hardop zegt, de software analyseert vervolgens automatisch of de uitspraak juist is. Zo kun je een volledige conversatie voeren. Wanneer je niet het juiste antwoord kiest, of wanneer de uitspraak niet klopt probeer je het gewoon opnieuw.

Je kunt het complete scenario opnieuw starten als je wilt. Dat is een groot voordeel van VR educatie, je kunt oefenen en herhalen zonder consequenties of angst om te falen. Dit soort methodes zijn zeker niet beperkt tot taalkennis, ook binnen de industriële sector wordt hier al uitvoerig gebruik van gemaakt.

Stap in de virtuele tijdmachine

https://youtu.be/bAWTJO6oz-o

De geschiedenis komt een stuk dichterbij met Virtual Reality lesprogramma’s. Je kunt de gladiatorengevechten in het Colosseum live bekijken, alsof je met de teletijdmachine van professor Barabas naar die tijd bent overgeheveld. Met platte tekst en een afbeelding in een stoffig lesboek kun je de informatie leren, maar je zult het niet voelen. Het is die prikkeling van alle zintuigen die een leerling helpen de situatie te begrijpen. Er wordt momenteel gewerkt aan een app waarin het achterkamertje van Anne Frank tot in detail wordt nagemaakt. Je hoort Duitse soldaten achter de muur zoeken naar Joden. Zo komen de gruwelen van de oorlog heel dichtbij.

Studenten ontmoeten elkaar online

Zelfs met een vakkenpakket op school zit je niet altijd in de klas met leerlingen op gelijk niveau, of met dezelfde interesse. Met virtuele scholen is het mogelijk uitblinkers samen te voegen, ook wanneer ze ver uit elkaar wonen. In Australië is al een dergelijke VR school opgericht. Op weekdagen krijgen de leerlingen les op een normale school, waardoor ze naast normale lessen volgen ook sociale interactie hebben met andere kinderen. In het weekend nemen ze plaats in het virtuele klaslokaal, en krijgen ze les van de beste specialisten in de wereld. Het is geen kwestie van vervanging, maar een toevoeging.

Virtual Reality is een nieuw en effectief leermiddel dat de komende jaren steeds verder zal doordringen binnen het onderwijs. Volgens enquêtes staan leraren hier overwegend positief tegenover, en leerlingen ook.