Kunstmatige intelligentie, spraakassistenten en Wikipedia. Waarom moeten we nog naar school toe gaan, alle kennis is direct oproepbaar. Is het nog nodig om aan elkaar te leren schrijven? Waarom moeten we tafels uit ons hoofd leren terwijl we allemaal een rekenmachine app op onze smartphone hebben?

Naast filosofische vraagstukken om tijdens een gezellige borrel of gehuld in dampwolken te bespreken, moeten we ook serieus nadenken over de toekomst van educatie. Welke rol gaat VR onderwijs spelen in het leven van onze kinderen en kleinkinderen?

Misschien wel een grotere rol dan veel mensen denken. Is dat iets om met vreugde tegemoet te zien, moeten we er juist bang voor zijn. of ligt dat aan de keuzes die we nu maken? De voordelen en mogelijke gevaren van VR onderwijs onderzoeken we op deze pagina.

Wat kun je met VR onderwijs?

Op dit moment worden deze vormen van VR onderwijs al dagelijks toegepast in én buiten scholen over de hele wereld:

  • 360 graden foto en video bekijken van locaties die normaal gesproken onbereikbaar zijn voor een klas vol leerlingen.
  • Praktijksituaties met vr apps voor het onderwijs nabootsen die steeds opnieuw op exact dezelfde wijze te herhalen zijn, bijvoorbeeld voor een training.
  • Empathie creëren door de student virtueel in het lichaam van iemand anders te plaatsen.
  • Decentraal leren in een virtuele klas met studenten en onderwijzers verspreid over meerdere locaties.
  • Kinderen die ziek of afwezig zijn virtueel in hun eigen klas laten plaatsnemen met een 360 graden camera en een VR bril.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van VR onderwijs die nu al bestaan en met succes ingezet worden. Met de ontwikkeling van machine learning zal educatie snel gaan veranderen, waarbij de behoefte aan bruikbare kennis enorm kan gaan verschuiven.

Van werkelijkheid naar fictie en andersom

Naarmate digitale assistenten steeds slimmer worden hoeven mensen steeds minder zelf te doen. Deze afhankelijkheid kan beangstigend zijn, maar dat is een natuurlijk proces. Niet alleen maken computers en algoritmen een steeds belangrijker deel uit van ons leven, wij kunnen als mensen van vlees en bloed ook steeds dieper duiken in een virtuele wereld.

Met VR onderwijs kan een medisch student de foetus in de baarmoeder analyseren in drie dimensies. Daarmee zijn al levens gered door afwijkingen voor de geboorte te constateren en tijdig een oplossing te bepalen.

Bij VR onderwijs voor architecten is het mogelijk om gebouwen die alleen in de computer bestaan te bezoeken, met elke vierkante centimeter zichtbaar tot in het kleinste detail. De wereld van design is daardoor compleet verandert.