Virtual reality is een als een waardevol en educatief hulpmiddel gebleken. Classroom VR is geëvolueerd van een gimmick om studenten te entertainen naar een betrouwbare audiovisuele leermethode.

De belangrijkste aspecten van het gebruik van VR onderwijs zijn de hardware en de software. Op deze pagina zullen we ons concentreren op de beste VR-headsets voor in de klas, en we zullen bespreken hoe dit aansluit bij de selectie van educatieve inhoud.

Virtuele realiteit in de klas

Er zijn twee manieren om virtual reality onderwijs te benaderen; VR in de klas en gedecentraliseerd onderwijs in VR.

1. Klaslokaal VR

In een klaslokaal vol studenten kan één virtual reality-apparaat voor beperking zorgen. Het is mogelijk om een kamer of hoek te reserveren voor een VR-opstelling inclusief pc, monitor en een VR-headset. Een andere benadering is het gebruik van meerdere VR-headsets die draadloos worden gesynchroniseerd zodat studenten dezelfde inhoud tegelijkertijd kunnen ervaren.

2. Gedecentraliseerd onderwijs VR

Dit is een compleet andere benadering van VR-leren. Studenten kunnen zich op elke locatie bevinden, mits er een actieve internetverbinding is. Naast zelfstudie met een vooraf ingesteld curriculum is er ook de optie om lezingen en lessen te houden in een virtueel klaslokaal. U kunt deze methode vergelijken met een Skype-videogesprek, maar met meeslepende VR-headsets in plaats van een statisch scherm.

Omdat de tweede optie extra uitdagingen met zich meebrengt en aangepaste oplossingen vereist, zullen we ons concentreren op VR in de klas waar er meer controle is over de omgeving.

Waarop moet je letten met een VR-headset

Er zijn talloze opties voor virtual reality-hardware, het specifieke gebruik bepaalt de beste VR-headsets voor in de klas. Hier zijn zes belangrijke overwegingen voordat de beste optie kan worden bepaald:

1. Prijs

Laten we eerlijk zijn, alle scholen werken met een krap budget. Dit betekent dat de prijs een bepalende factor zal zijn bij de keuze van de beste VR-headset.

Er zijn dure opties waarvoor een snelle pc nodig is, er zijn ook goedkopere opties die meer gericht zijn op 360 video-inhoud. De Oculus Quest is een betaalbare en toch veelzijdig midden optie. Als uw opleiding in VR in het onderwijs voor een grotere groep deelnemers tegelijkertijd is, biedt de Oculus GO de meeste waar voor uw geld.

2. Grootte

De duurdere opties zijn meestal groter in afmetingen. Afgezien van de fysieke grootte, moet u ook rekening houden met het speelgebied. Headsets zoals de eerder genoemde GO en de Pico G2 ondersteunen alleen rotatie maar missen bewegingsdetectie. Daarom is zeer weinig ruimte vereist.

Headsets zoals de Rift S, HTC Vive en de Quest vereisen een groot speelveld. Als een groter aantal headsets wordt gebruikt, moeten er voldoende opslagfaciliteiten zijn om de apparaten op te slaan wanneer ze niet worden gebruikt.

3. Mobiliteit

Je kunt niet zomaar een VR-headset mee naar buiten nemen, ze zijn ontworpen om binnenshuis te gebruiken. Dat gezegd hebbende, op batterijen werkende zelfstandige apparaten kunnen in vrijwel elke ruimte worden gebruikt. Dankzij verschillende virtual reality-brillen en avontuurlijke vroege adapters zijn er nu verschillende beveiligingen om te voorkomen dat je tegen muren aan loopt.

De Vive maakt gebruik van een waarschuwingssysteem, de Quest heeft een soortgelijke doorzichtfunctie die geen externe volgapparatuur vereist. De GO en G2 worden meestal gebruikt voor sit-down ervaringen zoals 360 video, hoewel ze beide draadloze apparaten zijn.

4. Opslag

PC-headsets zijn alleen beperkt tot de harde schijf in de hostcomputer. Zelfstandige apparaten moeten vertrouwen op interne opslag. De Pico G2 ondersteunt externe geheugenkaarten, de vergelijkbare Oculus GO niet.

Als streaming video wordt gebruikt, is er geen grote opslagcapaciteit nodig. Dus in dit geval zal de feitelijke gebruikssituatie de beste optie bepalen.

5. Afbeeldingen

In termen van grafische betrouwbaarheid is het knelpunt het scherm dat wordt gebruikt in de headset of de grafische processor (GPU). Mobiele systemen maken gebruik van GPU’s die kunnen worden vergeleken met smartphones, terwijl pc-headsets geavanceerdere grafische afbeeldingen bieden.

Voor 360-video kan zelfs de standaard Oculus GO eenvoudig video met 4K-resolutie weergeven. Voor complexe simulaties op medische scholen heeft het VR-systeem in de klas bijvoorbeeld een pc nodig om goed te kunnen werken.

6. Bruikbaarheid

Uiteindelijk kun je de duurste en meest complete optie kopen, maar het is waardeloos als er geen leraar in het gebouw is die het apparaat daadwerkelijk kan bedienen. Alleen de zelfstandige VR-headsets bieden een plug & play-installatie.

Vooral de GO biedt een enorm aantal educatieve titels in de App Store. Voor meer geavanceerde functies, zoals schilderen in drie dimensies, zou u de Oculus Quest kunnen overwegen.

Conclusie

Er is niet één apparaat dat de beste VR-headset is voor VR in de klas. Als het uw bedoeling is om meerdere studenten 360-video te laten zien, biedt de Oculus GO een betaalbare, betrouwbare en schaalbare optie.

Voor pc-gebaseerde VR zijn de Rift S of Vive Pro beide solide opties, hoewel de Oculus Quest een draadloze verbinding met pc biedt waardoor het een veelzijdige keuze is. Neem voordat u in hardware investeert eerst contact op met een gespecialiseerde dealer die de beste oplossing voor uw specifieke wensen kan bepalen.