Er komen steeds meer virtual reality producten op de markt. Van professionele VR sets met alle toeters en bellen, tot eenvoudige games die je met een telefoon kunt spelen. VR voor educatie behoort tot de meest populaire categorieën in de verschillende app stores, ook hier varieert het aanbod van eenvoudige applicaties om een taal te leren tot aan een compleet naslagwerk anatomie in virtual reality. Hoe staat het in 2019 met VR educatie, en welke oplossingen gaan we in 2019 zien in het klaslokaal?

Historie van VR voor jongeren

Na de introductie van de Google Cardboard in 2014, en vervolgens de Oculus Rift en HTC Vive in 2016, is het snel gegaan met de ontwikkeling van virtual reality. Toch begon het al veel eerder, Nintendo kwam in 1994 met de beruchte Virtual Boy. Dit was een VR bril met primitieve beelden die de jeugd meer hoofdpijn dan plezier bezorgde.

Sega maakte al in 1991 bekend dat ze bezig waren met een virtual reality uitbreiding voor de Sega Genesis / Megadrive, maar verder dan een niet bepaald overtuigende productpresentatie in 1993 is het nooit gekomen. Het zou tot 2014 duren voordat laagdrempelige VR echt populair zou worden.

Dat succes kwam mede dankzij de Google Cardboard, een kartonnen smartphone houder. Hoewel dit systeem nog steeds inzetbaar is voor diverse toepassingen, zijn er anno 2019 nog een aantal heel interessante mogelijkheden met VR voor educatie. Hier is onze top 5 voor 2019:

1. Oculus Go

Niet iedereen zag de toekomst van Oculus VR rooskleurig in toen Facebook deze startup overnam. Maar met gemiddeld ieder jaar een nieuwe VR bril zijn ze hard op de weg de nummer één positie in de virtual reality sector over te nemen. Hoewel een Facebook account voordeel biedt, is deze niet noodzakelijk om gebruik te maken van de Oculus VR brillen. Dat is bij VR educatie waarbij minderjarigen gebruik maken van de toepassingen wel zo prettig met oog op de privacy. De Oculus Go is het meest eenvoudige product in de lijn VR brillen, en tegelijkertijd ook de beste instap VR bril voor het onderwijs. De leerling hoeft niet te lopen, draaien is voldoende. Het betreft een draadloos systeem, een externe PC is niet vereist.

2. Nintendo Labo VR

Hoewel Nintendo na het fiasco van de Virtual Boy de laatste jaren steeds heeft gezegd geen interesse te hebben in virtual reality, sluiten ze in 2019 toch aan op deze trend. De Nintendo Labo VR kit maakt de Switch spelcomputer een geduchte kandidaat voor VR educatie. Labo is een set met kartonnen bouwpakketten waarmee je de spelcomputer omtovert tot mechanische objecten. De VR kit transformeert het beeldscherm tot VR bril, de controller maakt het mogelijk om te tekenen, te schieten of foto’s te maken van vissen in de zee. De kikvors spring game is uitgerust met een ‘windmachine’, waardoor je bij iedere sprong de wind in je gezicht voelt. Omdat Labo VR moet worden vastgehouden is het geschikt voor een jongere doelgroep bij VR educatie.

3. Sony PSVR

Naast Nintendo is er ook voor de concurrent PlayStation een virtual reality oplossing genaamd PSVR. Een unieke ‘pass and play’ optie maakt het mogelijk met een groep hetzelfde spel te spelen. Daarbij zal één speler de VR bril opzetten, terwijl andere spelers meekijken op een televisiescherm. De VR speler is tegenstander van de andere spelers, zo kan het team ‘vechten’ tegen een monster op de televisie. De VR speler is zelf het monster in een virtuele omgeving. Het zijn dit soort games met samenwerking tussen meerdere spelers die de PSVR geschikt maakt voor VR educatie. Er zijn daarnaast ook leerzame VR apps met 360 video presentaties te downloaden.

4. TeachVR

Dit is een VR platform van Nederlandse bodem dat het mogelijk maakt om educatieve virtual reality programma’s te gebruiken én zelf te maken. Het betreft een afgeschermde omgeving die los staat van de reguliere applicaties en spellen, dat maakt het direct heel geschikt wat betreft VR voor educatie. Omdat onderwijzers zelf nieuwe content kunnen ontwerpen is het mogelijk om maatwerk oplossingen voor de leerlingen te maken. Vervolgens kunnen deze modules indien gewenst gedeeld worden met het gehele netwerk. In tegenstelling tot de andere oplossingen is dit platform specifiek ontwikkeld voor het onderwijs.

5. Google Expeditions

We hebben de Google Cardboard al eerder genoemd, dat was de ‘hardware’. Google Expeditions is een applicatie die het mogelijk maakt virtuele reizen te maken met een grote groep leerlingen. Iedere student maakt gebruik van een eenvoudige smartphone houder, desgewenst geleverd met de nodige VR hardware. De onderwijzer kan als groepsleider fungeren en de kinderen een virtuele tour geven door een museum, een park of zelfs over de zeebodem. De app is gratis te gebruiken, Google levert optioneel ook de hardware om groepslessen te geven.

VR voor educatie zal zich in 2019 verder uitbreiden, met gebruiksvriendelijke oplossingen die geschikt zijn voor jongere gebruikers in een educatie omgeving.