Een virtual reality school kun je inrichten zoals je dat zelf wilt, de ‘VR school’ biedt maatwerk oplossingen voor zowel onderwijzers als voor leerlingen. Om te laten zien hoe divers het aanbod is hebben we 20 applicaties die geschikt zijn voor VR educatie in een lijst gezet. In ons voorgaande post noemden wij al de voordelen van virtual reality in het onderwijs

De titels variëren van games voor kinderen tot naslagwerken voor professionals en alles wat zich daartussen bevindt. Omdat veel titels op diverse platformen worden uitgebracht bespreken we niet de technische specificaties of prijzen, maar vooral de impact die deze titels kunnen hebben in het klaslokaal. Voor maatwerk advies kun je contact opnemen met de specialisten van VR Owl.

1. Anne Frank House VR

In 1942 moest het dertienjarig meisje Anne Frank zich samen met haar familie verstoppen om uit de handen te blijven van Nazi’s die op jacht waren naar Joden. Ruim twee jaar lang zou ze in “het achterhuis” van een kantoorpand wonen met de angst op ieder moment ontdekt te worden. In deze aangrijpende titel krijg de student een emotioneel inzicht in het leven van Anne gedurende deze periode.

Het is mogelijk rond te lopen in het pand, door de geheime gang tot in de kamer waar Anne Frank sliep en waar ze haar wereldberoemde dagboek schreef. Er zijn citaten te vinden uit haar dagboek, die zeker gezien haar einde een grote impact zullen hebben op iedere student. Een must-have voor in de VR school.

2. Apollo 11 VR

Normaal gesproken zien we een raket naar de maan alleen als kijker voor de televisie, of rood-wit geblokt in een Kuifje stripalbum. Apollo 11 plaatst je in het lichaam van een astronaut die de iconische NASA missie meemaakt vanuit een eerstepersoonsperspectief.

Zelfs wanneer je de details van deze ruimtereis kent zul je met angst in je stoel zitten wanneer de lancering plaatsvindt, terwijl je luistert naar archiefmateriaal waarin de complete lancering te volgen is. De lancering is gedetailleerd in beeld gebracht, na de landing zal de student rondlopen op de maan om vervolgens weer terug te keren naar de aarde.

Het is een verhaal dat je niet kunt vertellen, het is een gebeurtenis die je moet ervaren. Met deze Apollo 11 app wordt je even astronaut in de virtual reality school.

3. Breaking Boundaries in Science

Er zijn veel beroemde wetenschappers, helaas worden de dames die een belangrijke rol hebben in de wetenschap vaak naar de achtergrond geschoven. Het heeft niet veel zin om wetenschappelijke studies te promoten bij meisjes als ze niet kunnen zien welke impact vrouwen hebben op de wereld om ons heen.

Deze bijzondere VR app brengt je naar de plekken waar Jane Goodall, Marie Curie en Grace Hopper hun werk hebben uitgevoerd. Drie compleet verschillende wetenschappers uit andere tijden met uiteenlopende kennis met de overeenkomst dat ze vrouwen zijn. Extra bijzonder is de stem van Jane Goodall die haar medewerking heeft verleend aan deze interactieve documentaire.

4. CoSpaces Edu

Ontdek virtuele werelden die door de leerlingen zelf zijn gemaakt! CoSpaces Edu werkt op basis van een webapplicatie die studenten in staat stelt om 3D presentaties te bouwen. Dit kunnen eenvoudige objecten zijn of complexe maquettes, afhankelijk van de beschikbare tijd en het technisch inzicht. Vervolgens kunnen deze omgevingen worden bekeken in drie dimensies via een app voor VR brillen.

Dit is een perfect voorbeeld van VR op school omdat (samen)werken op een computer wordt gecombineerd met een virtual reality ervaring. Vanwege het multi-platform format kunnen er wel af en toe technische restricties aan het licht komen, het is niet altijd een vlekkeloze ervaring.

5. Google Expeditions

Met de grootste collectie aan 360 graden foto’s vanuit StreetView zou het zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Google Expeditions biedt een interactieve omgeving waarin de docent een groep studenten door één van de diverse lesprogramma’s heen kan leiden.

Met name de centrale bediening is bijzonder; de onderwijzer kan klassikaal lesgeven aan een groep leerlingen die gebruik maken van individuele VR brillen. Dat betekent uiteraard wel een aanzienlijke investering, gelukkig is het mogelijk om gebruik te maken van smartphones in een Cardboard VR houder.

6. House of Languages

Dit is een typisch voorbeeld van spelenderwijs leren. De leerling stapt virtueel in het huis van Mr Woo en kan op zoek gaan naar een groot aantal objecten. Er zijn twaalf locaties met ieder een flink aantal objecten die in de Engelse, Duitse of Spaanse taal worden omschreven en uitgesproken. Daarmee kan het vocabulaire verbeterd worden.

Het is bedoeld als ondersteunend middel, het is geen volwaardig educatieve titel. Naast vocabulaire wordt er verder ook geen aandacht besteed aan grammatica. Toch is het een leerzame app die zeer laagdrempelig is om te spelen en kinderen zal motiveren om hun woordenschat uit te breiden.

7. Human Anatomy VR

Hoewel deze applicatie geen medisch handboek zal vervangen is het wel degelijk een serieuze educatieve titel die zowel geïnteresseerde amateurs als medisch professionals zal aanspreken.

Het uitgangspunt is eenvoudig; je kunt de menselijke anatomie tot in het kleinste detail bekijken. Daarbij is het mogelijk te zoeken op een specifiek onderdeel of maak gebruik van de snij modus om een laag dieper te gaan.

Met interactieve quizzen leer je meer over de menselijke anatomie. Het is een toegankelijke applicatie die ook zal aanspreken bij personen die bezig zijn met fitness, fysiotherapie of body building. De Latijnse benamingen voor alle elementen zijn uiteraard aanwezig.

8. Meeting Rembrandt

Alleen in de virtual reality school is het mogelijk om een uitstapje te maken naar het atelier van Rembrandt van Rijn in 1642. Laat jouw portret vastleggen door de grote meester, en ontdek hoe zijn opdrachtgever eigenlijk dacht over die donkere klodders verf die “De Nachtwacht” zouden vormen.

Hoewel het een lineaire 360 graden video betreft is er een klein interactief element ingebouwd op basis van de kijkrichting. De beeldkwaliteit is opvallend hoog met een aantrekkelijk 3D effect, door een kind in de film te verwerken spreekt het verhaal ook enorm aan bij leerlingen.

9. Mondly

House of Languages is vooral bedoeld voor kinderen om hun woordenschat uit te breiden, de multi platform applicatie Mondly laat volwassenen conversaties oefenen in tientallen verschillende talen waaronder ook Nederlands. Aan de hand van praktijksituaties zoals de trein, in de taxi of in een restaurant word je uitgedaagd een gesprek aan te knopen met een anderstalige persoon.

Het Mondly platform is ook beschikbaar buiten de VR school, toch is de meerwaarde van virtual reality significant. De software kan via de microfoon in een VR bril stem herkennen en bepaalt of de juiste zin goed wordt uitgesproken. De app is niet streng en geeft je altijd een uitweg waarmee de motivatie hoog blijft. Het is wel een toepassing om te gebruiken in een relatief rustige omgeving vanwege de spraakherkenning.

10. Ocean Rift

Er zijn een flink aantal prachtige 360 graden video’s onderwater die je zeker niet mag missen, Ocean Rift biedt toch een andere ervaring. Ditmaal betreft het geen video maar live computeranimatie.

De student zwemt virtueel onderwater met vrijheid van beweging en kan diverse vissen en andere dieren van dichtbij bekijken. Hoewel er veel aandacht is besteed aan realisme zijn er ook enkele speelse elementen aan toegevoegd, zoals ringen werpen waar dolfijnen doorheen zwemmen.

Let wel op voor de grote haai, wanneer je niet in de kooi blijft kan dit nare gevolgen hebben! Deze toepassing is vooral geschikt als aanvulling op een biologieles.

11. Oogie

De kwaliteit van BBC Earth televisieprogramma’s is bekend bij menig onderwijzer, dat de British Broadcasting Company ook een belangrijke rol speelt in de VR school is wellicht minder bekend.

Ze hebben al meerdere fascinerende virtual reality presentaties uitgebracht, Oogie is met name opvallend omdat een vrij traditioneel game concept toegepast wordt om de speler informatie te geven over een kever in Afrika.

De feitelijke informatie wordt op subtiele wijze gepresenteerd maar blijft wel hangen, daarmee is het een geslaagde educatieve titel die zeker bij de bovenbouw basisschool en in de brugklas van de middelbare school zal aanspreken.

12. Space Time

Het nadeel van virtual reality op school is vaak de Engelse taal die voor jongere kinderen in Nederland iets te ingewikkeld is. Space Time is daarop geen uitzondering, toch ligt de doelgroep hier beduidend ouder.

Op visueel interessante wijze wordt uitgelegd hoe lichtsnelheid precies werkt, hoe de ruimte golft en wat er gebeurt wanneer je in de buurt komt van een zwart gat. De presentatie is heel toegankelijk en verbergt hoe diep de presentator op de materie ingaat. Als je een les astrofysica wilt geven is deze applicatie een goed uitgangspunt.

13. TeachVR

De naam zegt al genoeg, TeachVR is een platform voor en door onderwijsinstellingen. Net als bij Google Expeditions brengt het klassikaal en groepsgewijs leren naar de VR school, met als voordeel dat deze dienst van Nederlandse bodem is. Daarnaast is het mogelijk om als onderwijzer zelf nieuwe content toe te voegen om zo nieuw lesmateriaal op maat te maken. Voor je eigen leerlingen of voor de gemeenschap.

Daarmee is het een groeiend netwerk van virtuele lessen dat uitbreidt naarmate er meer gebruikers zijn. Een ander voordeel is het ontbreken van verdere commerciële belangen zoals bij bedrijven als Google het geval kan zijn.

14. The Big Table

Hoewel er meer virtual reality applicaties zijn die het periodiek systeem behandelen, weet The Big Table er een interessant stukje ‘gamification’ aan toe te voegen. De leerling neemt plaats in een virtueel laboratorium met volop interactieve mogelijkheden waarmee het kind spelenderwijs leert wat de elementen zijn.

Er wordt ook aandacht besteed aan subatomische deeltjes en de eigenschappen van de elementen. Hoewel de applicatie officieel is uitgebracht voor drie jaar en ouder is deze applicatie helaas alleen beschikbaar in de Engelse taal. Met een vertaal sheet kan dit worden ondervangen, het kan wel een beperking zijn in de klas.

15. Tilt Brush

Dit is een uitstekend voorbeeld van creativiteit in de VR school. Tilt Brush is een veelzijdig tekenpakket dat de leerling laat kliederen zonder verf. Het is met name de mogelijkheid om in drie dimensies te tekenen wat deze applicatie zo bijzonder maakt. Naast de creatieve mogelijkheden die 3D tekenen biedt, kan het ook ruimtelijk inzicht verbeteren.

Naast Tilt Brush is Oculus Quill eveneens een veelzijdig 3D tekenpakket met soortgelijke functionaliteit. VR Sketch is meer geschikt voor industriële toepassingen terwijl Medium werkt op basis van virtuele klei. Vrijwel alle virtual reality platformen bieden dergelijke apps met afwijkende opties en functionaliteit.

16. Unimersiv

Dit platform behoort tot de eerste generatie educatieve VR ontwikkelaars. Ze specialiseren vooral in ervaringen die de leerling in een historische situatie plaatsen zoals de Titanic of de Acropolis van Athene.

Het sociale aspect van dit platform is ook aantrekkelijk, het is mogelijk om dezelfde content te bekijken via meerdere VR brillen en met andere studenten of leerkrachten te communiceren. Dit maakt decentraal VR onderwijs mogelijk waarbij de participanten zich fysiek op andere locaties bevinden, terwijl de les zich afspeelt in dezelfde virtuele omgeving.

17. Vision Therapy

Dit is een bijzondere applicatie die alleen al genoemd mag worden omdat het zo’n unieke toepassing is van VR educatie. Het is een training voor de ogen, op basis van vijf oefeningen die willekeurig voorbij komen worden de oogspieren getraind. Omdat deze app per definitie gebaseerd is op geconcentreerd kijken is er veel aandacht besteed aan het visuele aspect.

Uiteraard zullen deze oefeningen geen vervanging zijn voor een goede opticien of oogarts, het kan wel helpen bij training van de oogspieren en bewustzijn creëren dat ogen niet vanzelf hun werk doen.

Het is aan te raden voor onderwijzers om deze applicatie zelf eerst uit te testen. Dat geldt in principe voor alle titels in deze lijst, hierbij is er sprake van een medisch hulpmiddel wat extra voorzichtigheid vereist.

18. VR Planetarium For Schools

Er zijn teveel astrologie toepassingen om hier te vermelden, daarom hebben we deze app gekozen omdat de titel duidelijk aangeeft wat de doelgroep is. Het betreft een collectie van drie planetarium presentaties die gepresenteerd worden als een soort IMAX video. De content is overweldigend en indrukwekkend om te zien. Het biedt een mooie introductie voor lessen over het universum en zal de aandacht direct trekken.

19. Wander

Hoewel het mogelijk is om Google StreetView afbeeldingen in VR te bekijken, heeft Wander dit proces veel laagdrempeliger gemaakt dan Google. Wander laat de student naar iedere locatie in de wereld reizen om te zien hoe deze aardbol er echt uitziet.

Wat staat er tegenover de piramides in Egypte? Wist je dat Lagos in Nigeria een grote wereldstad is? En hoe voelt het om in Australië te staan omgeven door een dorre woestijn zonder een levende ziel in de buurt? Wander maakt reizen een avontuur zonder het klaslokaal te verlaten, en ouders zullen hiermee graag hun volgende vakantie plannen.

20. Wonderful You

Hoe ontstaat leven? Wonderful You werd ontwikkeld door Samantha Morton en laat je een kijkje nemen in de baarmoeder waar een foetus zich ontwikkeld tot baby. Op basis van wetenschappelijk onderbouwde informatie ontdek je hoe de vijf zintuigen zich ontwikkelen bij een baby.

De speelse vorm van presentatie in combinatie met de muziek en interactie maken deze ervaring tot een gedenkwaardig moment, dat met name op de middelbare school perfect aansluit bij een biologie lesprogramma.