10 voordelen voor virtual reality in het onderwijs

Er wordt veel gezegd en gesproken over VR voor onderwijs, maar wat zijn nou écht de voordelen van virtual reality in het klaslokaal? Hier zijn tien voorbeelden uit de praktijk die de meerwaarde virtual reality educatie onderstrepen:

1. Kies uit een enorme selectie educatieve software

De enige beperking van VR onderwijs lijkt de opslagruimte op een VR bril te zijn. Je laadt het systeem binnen mum van tijd vol met allerlei educatieve apps, die gemaakt zijn door de beste onderwijzers en meest deskundige organisaties in de wereld. Voor veel apps en lessen hoef je niet eens te betalen. Denk aan Google Expeditions, 360 graden filmpjes op YouTube of interactieve toepassingen door organisaties als National Geographic en NASA.

2. Maak zelf eigen lessen

Met het platform van Teach VR kun je niet alleen kiezen uit standaard lessen, het is ook mogelijk om lessen op maat te maken die aanspreken bij de leerlingen die in jouw klas zitten. Deze lessen kun je vervolgens ook weer delen met andere docenten waardoor het lesmateriaal steeds omvangrijker wordt, en samengesteld vanuit het perspectief van de onderwijzers die er dagelijks mee zullen werken.

3. Meer aandacht voor het individuele kind

Een virtuele omgeving zal door iedere gebruiker op een andere wijze worden ervaren. Het is mogelijk om naar alle richtingen te kijken, en bij interactieve presentaties bepaalt het kind zelf de snelheid of volgorde. Docenten kunnen per leerling bepalen welke virtuele lessen de beste aanvulling geven voor specifieke kinderen. Denk aan studenten met een leerachterstand in een specifiek onderwerp. Biedt ze een passende VR toepassing om deze achterstand in te halen.

4. Betere samenwerking in groepen

Het tegenovergestelde is ook waar; door in groepjes te werken waarbij bijvoorbeeld één leerling de VR bril draagt kunnen de andere kinderen hulp bieden, notities maken of aanvullende informatie opzoeken. Zo worden leerlingen gestimuleerd om samen te werken. Het kind met de VR bril moet in woorden kunnen beschrijven wat er op het scherm te zien is, de rest van de groep moet deze informatie weer leren te begrijpen en visualiseren.

5. Stimuleer zelfstandig denken en onderzoeken

Het virtuele klaslokaal gaat veel verder dan het schoolgebouw, kinderen zullen van de ene verbazing in de andere vallen wanneer ze kennis nemen van wat er allemaal speelt in de wereld. Dit proces zet zich voort wanneer de kinderen weer in de realiteit teruggekeerd zijn, ze zullen op een andere wijze naar hun omgeving gaan kijken en op onderzoek uitgaan. De nieuwsgierigheid wordt gewekt in VR onderwijs en zet zich door in het dagelijkse leven.

6. Breng de wereld naar het klaslokaal

Een uitstapje maken naar een museum is al best bijzonder, een wandeling naar het bos komt niet dagelijks voor. Met virtual reality duik je in de Atlantische Oceaan om te zwemmen tussen de vissen, je klimt op de Mount Everest of je aait een koala in Australië. Iedere locatie op de wereld is slechts een druk op de knop verwijderd, het 360 graden beeld (vaak in 3D) geeft de impressie dat je echt op die locatie staat.

7. Maak abstracte onderwerpen inzichtelijk

Het is makkelijk om te vertellen hoe bacteriën door celwanden heen gaan en je ziek maken, maar zonder visuele informatie blijft het maar een theoretisch verhaal. Laat de leerling krimpen tot op microscopisch niveau en een reis maken door de bloedbaan, omgeven door rode bloedcellen, witte bloedcellen en alles wat zich in het lichaam bevindt. Dit geldt ook voor andere onderwerpen zoals geschiedenis en scheikunde.

8. Prikkel de zintuigen

Het is allang bekend dat audiovisuele informatie beter wordt onthouden dan alleen tekst op papier. Met VR onderwijs wordt oog en oor geprikkeld zonder enige afleiding van buitenaf. Met een speciale VR controller is het zelfs mogelijk de virtuele omgeving aan te raken. Daarmee worden zintuigen geprikkeld wat leidt tot een hogere retentie van informatie. Er zijn zelfs methoden om geur en smaak naar de virtuele wereld te brengen!

9. Leren wordt leuker

Lang geleden waren “leren” en “leuk” als olie en water; ze gingen niet samen. De tijd van in je hoofd stampen en niet zeuren is voorbij, door de interesse van de leerlingen op te wekken wordt er ook meer onthouden. Leren mag leuk zijn, en VR onderwijs is een ongelofelijk leuke manier om te leren.

Denk overigens niet dat virtual reality apps beperkt zijn tot eenvoudige spelletjes zonder diepgang, er zijn wel degelijk zeer complexe toepassingen op hoog niveau. Alleen zullen de kinderen deze uitdaging graag aanpakken omdat het gewoon heel leuk is om te doen.

10. Het is toegankelijk voor iedereen

Dit voordeel geldt niet alleen voor de studenten maar ook voor de onderwijzers. Het is gelukkig niet meer nodig om een PC systeem te configureren, lastige software te installeren en VR brillen te kalibreren. Aanzetten, opzetten en aan de slag. Ook de kosten voor hardware en software zijn sterk gedaald waarmee virtual reality educatie binnen bereik komt voor iedereen.

Iedere docent en leerling zal unieke voordelen vinden in VR onderwijs, met de onbegrensde mogelijkheden die virtual reality biedt zullen er steeds nieuwe toepassingen bedacht en ontdekt worden.